Modulbranschen har vuxit snabbt i Sverige under 2000-talet. Behovet av tillfälliga lokaler har ökat framför allt för skolor och förskolor men även inom vården och bland företag som behöver större ytor under en period.
– Modulernas kvalitet har förbättrats och modullösningarna har blivit mer flexibla, säger Johan Larsson, produktingenjör på svenska Expandia, och fortsätter:
– Du får med kort varsel lokaler anpassade till er verksamhet, med all fast inredning på plats. När du inte längre behöver lokalerna monterar vi ner och fraktar bort dem. Du blir direkt av med alla kostnader.
Kretslopp av moduler
Expandia har utvecklat, byggt och hyrt ut moduler sedan 1989 och idag består företagets modulflotta av cirka 21 000 moduler, alla tillverkade i Sverige. Affärsidén är cirkulär: När en modul använts färdigt av till exempel en förskola, renoveras den innan den hyrs ut till nästa kund.
En modul används normalt i över 30 år och när dess livsresa är slut landar den så gott som alltid på en permanent plats. Det kan vara på en fritidshustomt, hos en idrottsklubb eller så blir den kvar för gott i skolan som hyrt den.
– Eftersom de gedigna trästommarna inte är uttjänta kan de smidigt byggas om till något annat, som ett projektkontor, berättar Johan Larsson.
Minskar koldioxidutsläppet med 1,7 ton
Expandia strävar också efter att själva modulen ska vara så cirkulär som möjligt. Det gör man genom att använda återvunnet material och material som kan återvinnas vid både tillverkningen och när modulen senare renoveras.
– Vi har gått på djupet och utrett varje komponent och dess ingredienser, och fört en dialog med tillverkarna för att maximera andelen återvunnet material i modulerna, säger Johan Larsson.
Han förklarar att Expandia vill påverka branschen i båda ändar: dels förse tillverkarna med material de kan återvända och dels uppmuntra dem att öka sin efterfrågan på återvunnet material.
– Modulerna byggs av trä och träfiberskivor som inte är återvunnet. Men idag innehåller alla andra komponenter i modulerna återvunnet material – en insats som minskar koldioxidutsläppet med 1,7 ton per modul. Träet blir energiutvinning då det bränns den dag som det inte kan brukas längre.