Inflyttningsklara modulboenden på två veckor

lana.rasool@expandia.se

Ösby naturbruksgymnasium växer, och inför skolstarten hösten 2022 saknades boendeplatser åt 20 internatelever i årskurs tre. Expandia levererade nya modullägenheter på bara några veckor – en ny modell med rum på tio kvadratmeter. "Vi har fått skolans finaste rum – de är nya, ljusa och fräscha med egen toalett och dusch", säger Martin Mansén.

På Ösby naturbruksgymnasium utanför Sala går cirka 250 elever, och drygt 100 bor på skolans internat i elevhemmen.
– Våra fyra naturbruksprogram – djurvård, häst, lantbruk och skog – blir alltmer populära och det har varit kö för att komma in, berättar Börje Andersson, skolans rektor.

Elevhemmen ska renoveras
Elevhemmen finns i sju byggnader nära skolan och de behöver rustas upp. Ett av husen är i så dåligt skick att det stått tomt senaste åren.
– Renoveringsbehovet i kombination med högt söktryck på utbildningarna gjorde att vi fick efterlysa privatvärdar för att lösa boendefrågan inför terminsstarten förra året, 2021. Det fungerade bra, men självklart vill vi samla våra internatelever på skolan. Det känns tryggare och är bättre för sammanhållningen, säger Börje Andersson.

”En enorm lättnad”
Sala kommun, som ska garantera alla internatelever boende, hittade en tillfällig lösning: Ett tidigare äldreboende, Lindgården i Kila, skulle fungera som elevboende medan de permanenta lokalerna renoverades. Men när de ukrainska flyktingarna kom våren 2022 gjordes äldreboendet om till flyktingboende.

– Det var juni och vi var tillbaka på ruta noll, och började känna oss stressade. Var skulle de eleverna bo när skolan startade på hösten? När kommunen bestämde sig för moduler var det en enorm lättnad, säger Börje Andersson.”

Rektorn Börje Andersson framför Ösby naturbruksgymnasium.

Den 27 juni fattade Sala kommun beslutet om att upphandla moduler – men skulle lokalerna kunna stå klara då eleverna behövde flytta in?
– Eleverna på naturbruksprogrammen inleder höstterminen i årskurs tre med praktik på en lantgård, och börjar undervisningen i oktober.

Inflyttningsklart på två veckor
Planlösningen skulle ritas och godkännas, bygglov sökas. Expandia skulle också boka flera entreprenörer, lastbil med släp för transport av modulerna och mobilkran med mera.
Modulerna anlände i mitten av september och byggdes upp bakom skolan på en asfalterad yta som tidigare varit basketplan. Efter två veckor var allt klart.

Rektorn Börje Andersson är mycket imponerad av Expandias leverans och deras samarbete med kommunens fastighetskontor.
– Det är väldigt många som ska ha beröm för att lokalerna stod inflyttningsklara med så kort varsel. Processen har gått smidigt och extremt snabbt, med hög kvalitet i alla led. Idag har vi 20 väldigt nöjda elever som bor i de nya rummen.

Premiär för ny modulmodell
Rikard Jareholm, projektledare på Expandia, berättar att elevboendet består av en helt ny typ av modulmodeller.
– Vi har använt tio moduler, och i varje modul har vi byggt två elevrum. Rummen är små, tio kvadrat, men alla har ett stort fönster och eget badrum med dusch, toalett och spegelskåp. Varje rum har två garderober och plats för säng och ett skrivbord.

I modulbyggnaden finns också en gemensam lokal med kök, soffor och tv samt en handikapptoa och en tvättstuga.
– Den gemensamma delen har vi byggt av tre begagnade moduler som använts som klassrum i skolor tidigare. Vi målade om och fräschade upp dem och installerade ett nytt kök, berättar Rikard Jareholm.

Hur lyckades ni arbeta så snabbt?
– Vi har haft ett mycket bra samarbete med både kommunen och personalen på skolan. Alla var inställda på att gå i mål i tid, även om det förstås var tajt, säger han och fortsätter:

– Tidplanen var från början fyra-fem veckor från det att modulerna kom på plats tills de skulle vara inflyttningsklara. Men verksamheten ville in redan efter två veckor från montagedagen för att slippa slussa eleverna till ett tillfälligt boende. Med bra planering och våra fantastiska entreprenörer lyckades vi.

”Ljusa nya rum med bra ljudisolering”
Eleven Martin Mansen, som går skogsprogrammet, berättar:
– Rummen är väldigt fina, ljusa och fräscha – det var lyxigt att flytta in i nybyggda rum där ingen bott tidigare. Det bästa är att alla har egen toalett och dusch, de flesta andra internatelever måste dela. Det är också väldigt bra ljudisolering. Så vi bor i de finaste rummen, helt klart!

Idag fungerar Expandia som hyresvärd. I hyran ingår service, försäkring och löpande underhåll – som att målare, service- och ventilationstekniker kontinuerligt ser över lokalerna och dess funktioner. Och det finns en kundsupport att kontakta vid frågor och problem.

Rektorn Börje Andersson:
– Vi hyr modulerna i minst tre år. Under tiden kommer vi att kunna renovera de permanenta lokalerna i lugn och ro, så det här känns som en mycket bra lösning.