Nya kontorsmoduler – snabb och flexibel lösning för Långasjö sågverk

lana.rasool@expandia.se

Sågverket Södra Långasjö har fått nya kontor från modulföretaget Expandia. Lokalerna förbättrar arbetsflödena och arbetsmiljön, och installerades på en månad. ”Nu kan vi i lugn och ro avvakta om vi ska bygga en permanent kontorsbyggnad”, säger Dan Ask, projektledare på Långasjö.

Sågverket i Långasjö i Emmaboda kommun ägs av Södra skogsägarna och producerar konstruktionsvirke, bräder och panel av gran. Målet är en produktionsvolym på 360 000 kubikmeter per år.

Bland de cirka 190 medarbetarna jobbar ett tjugotal med administrativa uppgifter.
”Vi behövde större och bättre anpassade lokaler. Vi har suttit utspridda i lokaler på området som är en industritomt på 30 hektar”, berättar Dan Ask.

Bättre flöden och arbetsro

Modulbyggnaden från Expandia fungerar nu som ett nav för verksamheten, och innebär både mer effektiva, sömlösa arbetsflöden och ökad arbetsro.

”Byggnaden på 350 kvadrat i två våningar har skräddarsytts för personalens behov. Den består av 16 kontorsrum, ett konferensrum och en matsal”, säger Filip Andersson, projektledare på Expandia.

Kontorsrummen har anpassats med extra ljudisolerade väggar för att ge fokus och ostördhet. Expandias tekniker kommer att göra frekventa kontroller för att säkerställa att ventilationen fungerar optimalt, vilket är särskilt viktigt på grund av damm från sågverket.

Enkelt skala upp med fler rum

Dan Ask sammanfattar: ”Moduler är en bra och flexibel lösning för oss. Vi har fått ljusa, fräscha och ändamålsenliga lokaler av hög standard på imponerande kort tid. Vi kunde flytta in i början av juni – ungefär en månad efter att vi beställde modulerna.”

Han fortsätter: ”En viktig vinst är att vi köper oss tid. I lugn och ro kan vi avvakta om vi ska bygga en permanent kontorsbyggnad och hur den i så fall ska se ut. Modulbyggnaden är beställd med tillväxt i åtanke, behöver vi fler kontorsrum är de enkla att lägga till.”

Lösningen är dessutom hållbar. Expandias moduler är cirkulära, de har byggts i trä från svenska skogar och är designade för att återanvändas i många år. De aktuella modulerna har tidigare använts av andra företag och har nu renoverats och anpassats för sågverkets behov.

Södra hyr modulerna i tre år med möjlighet till förlängning. I hyran ingår service, försäkring och löpande underhåll.

Om Långasjö:
Sågverket Långasjö i Emmaboda kommun i Kalmar startade 1902 och är ett av Södra skogsägarnas största sågverk, med mål att producera 360 000 kubikmeter per år.

Moduler är en bra och flexibel lösning för oss. Vi har fått ljusa, fräscha och ändamålsenliga lokaler av hög standard på imponerande kort tid. Vi kunde flytta in i början av juni – ungefär en månad efter att vi beställde modulerna.”

Dan Ask, projektledare på Långasjö.