insperia expandia daglig verksamhet

Unik verksamhet i Ekerö flyttade in i moduler: ”Vi stortrivs”

Åsa Ledin

Ekerö kommun är först i världen med arbetsmetoden CPS för vuxna med funktionsvariation. Metoden, som tagits fram för barn, praktiseras på den dagliga LSS-verksamheten Insperia – ett pionjärarbete som följs av metodens grundare i USA. Men lokalerna var ett problem – tills kommunen beställde 27 moduler. – Vi stortrivs och hela verksamheten har fått ett lyft, berättar Eva Hjalmarsson, enhetschef.

Insperia är en enhet inom den dagliga LSS-verksamheten i Ekerö kommun. Hit kommer varje vardag ungefär 20 personer som är över 18 år och har en kognitiv funktionsvariation. Ungefär hälften sitter i rullstol och har en flerfunktionsnedsättning som innebär stort omvårdnadsbehov.

– De jobbar mycket med odling av allt från pelargonier till chilifrukter. Vi har också ett teknikrum med digitala hjälpmedel som läsplattor och VR-glasögon, berättar Eva Hjalmarsson, enhetschef.

Strävar efter självständighet och delaktighet
Den andra gruppen på Insperia har arbetsuppgifter som att baka, tvätta, ta emot beställningar och åka ut med varor till den dagliga verksamhetens andra enheter i Ekerö. De hjälper också kyrkans second hand-butik.

– Personalen är utbildade stödassistenter. Vi har också experter som en stödpedagog och en musikterapeut. Vårt mål är att erbjuda en stimulerande och utvecklande verksamhet som hjälper våra brukare att öka sin självständighet och delaktighet i samhället, berättar Eva.

Först i världen med CPS för vuxna
Unikt för verksamheten är att den är först i Sverige – och världen – med att praktisera metoden CPS (Collaborative and Proactive Solutions) på vuxna med intellektuell funktionsvariation. Metoden är utvecklad för barn och används framför allt i skolor. I centrum står empati, lågaffektivt bemötande och stöd så att personen kan bli delaktig i de beslut som fattas.

– CPS står för förebyggande problemlösning med mottot: ”Människor gör rätt om de kan”. Grundaren är den amerikanska psykologen Ross Greene. Han följer vår verksamhet med stort intresse.

Metoden har gett mycket fina resultat, berättar Eva.
– Personalen har fått verktyg att hjälpa arbetstagaren att konkretisera vad som är svårt i specifika situationer, vilket underlättar mycket.

Akut läge: ”Vi behövde flytta”

Verksamheten var tidigare i en byggnad i Ekerö centrum.
– Ventilationen och akustiken var dålig. Vi såg ut över en parkeringsplats och en trafikerad väg. Lokalerna låg en trappa upp – och när brandmyndigheten slog fast att lokalen inte var brandsäker för vår verksamhet blev läget akut. Vi behövde flytta.

I väntan på en ny permanent lokal tecknade Ekerö kommun ett hyresavtal med Expandia, en av Sveriges största leverantörer av tillfälliga lokaler.

Eva Hjalmarsson insperia

– Vilket lyft för oss alla! Lokalerna är både finare och mer funktionella än jag kunnat drömma om. De är ljusa och luftiga med många och stora fönster. Vi har ett mottagningskök, en stor matsal, tvättstuga och rum för olika teman: från musik till växtodling, berättar Eva Hjalmarsson, enhetschef på Insperia.

insperia
ExpandiaModuler insperia
insperia
insperia

På önskelistan: Ljudisolerat musikrum
Modulsystemet åt Insperia skulle byggas på en tomt med gräsmatta och träd – och gångavstånd till Ekebyhovsparken och Tappströmskanalen.

– Mina kollegor som arbetar i verksamheten fick vara med och rita lokalerna på cirka 1000 kvadrat i ett plan, utan trappor. Eftersom vi har rullstolar behöver vi extra breda korridorer och dörrar, stora toaletter med plats för britsar och andra hjälpmedel, plats för taklyftar och mindre kök i vissa rum och så vidare. De önskade också extra ljudisolering i rummen som skulle användas för musik och gymnastik eller dans. Lina Julin, förvaltningsingenjör på Expandia, berättar:
– Vi byggde om vissa moduler i vår renoveringshall. I mitten av oktober 2019 fraktades alla 27 moduler till Ekerö och monterades på tomten under två dagar. Sedan byggde vi klart allt på plats.

 

”Finare än jag drömt om”
I början av januari 2020 kunde de flytta in. Vid invigningen höll kommundirektören tal och Insperia bjöd på körsång, alkoholfri skumpa och rundvisning i lokalerna.
– Vilket lyft för oss alla! Lokalerna är både finare och mer funktionella än jag kunnat drömma om. De är ljusa och luftiga med många och stora fönster. Vi har ett mottagningskök, en stor matsal, tvättstuga och rum för olika teman: från musik till växtodling, berättar Eva Hjalmarsson.

daglig verksamhet ekerö insperia
insperia
expandia moduler insperia
tillgänlighetsanpassat insperia

”Känns precis som en permanent byggnad – med fördelen att den här är skräddarsydd för vår verksamhet””

Eva erkänner att hon hade fördomar om moduler och förknippade dem med dålig akustik och känslan av att ”vara i en låda”.
– Modulerna är lådformade. Ser man dem enbart utifrån är det kanske svårt att förstå hur ombonade och rymliga de upplevs inifrån. De känns precis som en permanent byggnad – med fördelen att den här är skräddarsydd för vår verksamhet. Lokalerna är mer praktiska och inspirerande än de förra och har därför påverkat hela verksamheten positivt.

 

Service och underhåll ingår i hyran
Särskilt nöjd är Eva med ljudisoleringen och ventilationen.

– Nu kan vi spela trummor och dansa till musik utan att det stör i angränsande rum! Ljuddämpningen är bra i hela lokalen. Inomhusluften är utmärkt. Jag har jobbat i kommunal verksamhet i över 20 år och vet hur det känns när ventilationen inte fungerar.

Expandia är nu verksamhetens hyresvärd. I hyran ingår service, försäkring och löpande underhåll – som att målare, service- och ventilationstekniker kontinuerligt ser över lokalerna och dess funktioner. Och det finns en kundsupport att kontakta vid frågor och problem.
– Vi får snabbt svar via mejl om vi behöver hjälp med något och de skickar ut en tekniker. Två gånger om året byter de filter och kontrollerar att ventilationsanläggningen fungerar optimalt. Samarbetet med Expandia är mycket smidigt, säger Eva.

 

”Vill sitta mitt i verksamheten”
Insperia är en av sju enheter inom Ekerös dagliga LSS-verksamhet. De andra erbjuder bland annat konst- och hantverksateljé samt en hundpatrull där deltagarna får rasta hundar. Eva är chef över hela verksamheten och har valt att ha sitt kontor på Insperia i Expandias moduler.

– Jag vill vara mitt i verksamheten, nära våra brukare. Mycket av det vi gör utgår från Insperia. Och lokalerna är ju så fina! Vi har stor nytta av att kunna gå direkt ut på gården där vi har en eldstad och soffor, och kommunen har planterat ett körsbärsträd. Vi plockar grenar och krattar löv som vi eldar och så grillar vi korv och hamburgare till lunch.