Hyr av oss

Vill du veta mer om våra flyttbara lokaler, eller komma i kontakt med oss av någon annan anledning? Här hittar du kontaktuppgifter och adresser till våra olika kontor.

FRÅN IDÉ TILL INVIGNING PÅ BARA NÅGRA VECKOR

Tillfälliga lokaler ska vara bekymmersfria lokaler som varken medför något extra arbete eller obehagliga kostnader för dig som kund. Vi erbjuder ett tryggt och enkelt hyreskoncept som gör att ni får en fast månadskostnad och en kundservice som löser eventuella problem. Service och försäkring ingår självklart i hyran.

Vår process börjar med en kostnadsfri behovsanalys, där vi tittar på vilken typ av lokal ni behöver och förutsättningarna för ert projekt. Vi arbetar tillsammans och har långsiktiga relationer med våra kunder genom hela hyrestiden. Att ni trivs i våra lokaler är viktigt för oss.

1. Vi börjar med att titta på ert behov. Hur många moduler, och till vad? Ungefär hur länge? Några speciella krav?

2. Därefter lämnar vi ett konkret kostnadsförslag. Vi gör tillägg och förändringar efter behov.

3. Om offerten godkänns sätter vi igång med en skarp projektplanering. Alla faser godkänns av er.

4. Vi sätter upp modulerna och gör dem redo för inflyttning. Ni behöver bara tänka på att flytta in.

5. Vi tar hand om periodiskt underhåll, service och försäkring – ni behöver bara felanmäla vid behov.

6. När ni inte behöver lokalerna längre flyttar ni ut. Vi avvecklar modulerna och återanvänder dem på annan plats.

VARFÖR HYRA ISTÄLLET FÖR ATT BYGGA NYTT?

Ett lokalbehov kan uppstå plötsligt, både i skolans värld och i näringslivet. Demografiska förändringar eller oväntad tillväxt kan göra att en tillfällig lösning behövs, på kort eller medellång sikt. En stor bygginvestering kan visa sig olönsam eller för osäker. Att hyra tillfälliga lokaler kan då vara andrummet som behövs för att fatta ett informerat beslut.

I de flesta fall löser vi inte heller ett totalt behov, utan en tillfällig topp. Vi tillhandahåller till exempel sällan en hel skola, bara extra klassrum och ytor. Även om våra moduler håller tillräckligt hög standard för att fungera som permanenta lösningar är det aldrig huvudsyftet, och inget vi rekommenderar.

Ytterligare ett skäl att hyra är de möjliga alternativen. Att bygga nytt är inte en lösning för alla. Lediga lokaler kan då finnas att få tag i – men kanske inte där man vill ha dem, eller med de funktioner man önskar. Eftersom våra moduler är både flyttbara och verksamhetsanpassade kan vi tillgodose de flesta önskemål.

BILDER OCH REFERENSER

Expandias paviljonger i trelleborg

Högalids förskola

Trelleborg
46 moduler från Expandia bildar 8 rymliga förskoleavdelningar i naturskön miljö vid vattentornet i nordvästra Trelleborg.
Läs mer
Erstatningsbolig

Evakueringsboende

Henriksdal, Stockholm
Medan Stockholm Vatten spränger en tekniktunnel behövs evakuerings-boenden åt de närliggande hyres- och bostadsrättsföreningarna. Expandias boendemoduler blev lösningen.
Läs mer
Sveriges kjappeste skole

Falkbergsskolan

Tullinge
Medan den nya Falkbergsskolan i Botkyrka byggs kommer de 400 eleverna att undervisas i tillfälliga lokaler från Expandia Moduler.
Läs mer
Midlertidig skole

Herrängens skola

Älvsjö
Renovering och utökning av befintlig skola gjorde att Expandias tillfälliga paviljonger blev ett bra ersättningsalternativ under byggtiden.
Läs mer
Kjøkken i midlertidig boligpaviljong

Lägenhet 57 kvm

En standardlägenhet på 57 kvadratmeter uppbyggd av två stycken B2000-moduler. Lägenheten har fullt utrustat kök i vinkel, sovrum, RWC och egen ingång.
Läs mer
Midlertidig leilighet

Rum i korridor 37 kvm

Ett 37 kvm rum i korridor med eget pentry och handikappanpassat badrum. Perfekt som exempelvis vård- och omsorgsboende, demensboende eller integrationsboende.
Läs mer
Midlertidig omsorgsbolig

Vidingehem Bo

Växjö
Växjö kommun hade år 2007 brist på vårdplatser och Expandias boendemoduler passade perfekt. 34 st lägenheter i två våningar blev resultatet.
Läs mer
K10 moduler

Helsingborgs hamn

Helsingborg
Helsingborgs hamn expanderar. För att frigöra plats för fler containeruppställningar behövde kontoret med omklädningsrum flyttas. Expandias kontorsmoduler K10 passade perfekt.
Läs mer
Kjapt kontor thule

Thule Group

Hillerstorp, Småland
Thule Group expanderar i snabb takt, både vad det gäller produktions-, test- och kontorsytor. Idag skapar 20 expandiamoduler yteffektiva kontorslandskap åt företaget i Hillerstorp.
Läs mer
Midlertidig omsorgsbolig med separat inngang

Säfsta Hill

Vingåker
I Vingåker finns 6 Expandialägenheter. Varje lägenhet är ljus och luftig på 57 kvm och har två rum med eget kök, toalett och entré.
Läs mer

FRÅGOR & SVAR

 • Expandias produkter

  • Varför hyr ni ut lokaler i stället för att sälja?
   Genom att ta ansvar för de tillfälliga lokalerna som hyresvärd kan vi se till att våra kunder får en bra helhetsupplevelse. Även om det kan se enkelt ut att ställa ut tillfälliga lokaler kräver det en hel del expertis.
  • Hur många plan kan man montera era moduler i?
   Vi har olika modultyper som klarar 2 eller 3 våningar som standard. Prata med oss om just era förutsättningar så hittar vi den bästa och mest kostnadseffektiva lösningen för er.
  • Vad har ni för standardmoduler?
   Vi har färdiga modulsystem för skola, förskola, kontor och boende för montage i 2 eller 3 plan. Det gör att det går snabbt och lätt att få era nya lokaler inflyttningsklara. Inget behöver byggas på plats utan modulerna kommer klara och monteras ihop på ett par veckor.
  • Kan jag utforma min modul som jag vill?
   Vi har verksamhetsanpassade lokaler för förskola, skola, kontor och boende. Det betyder att vi har olika standardlösningar inom varje segment som går att kombinera i massor av olika kombinationer utifrån era önskemål. Dessutom finns det möjlighet att utifrån dessa basmoduler specialanpassa ytterligare för att få just den lösning som ni önskar. Det bästa är att ni kontaktar oss för specifika frågor om planlösningar.
  • Hur ser era flyttbara lokaler ut?
   Navigera runt i våra virtuella visningsmoduler här så får du en bra känsla för hur de ser ut. Eller kontakta oss för ett besök! Både i Västerås och Klippan sitter vi i våra egna kontorsmoduler.
  • Går det att flytta wc till ett annat ställe?
   Våra moduler är färdigbyggda och vill man flytta en toalett så är det oftast möjligt men förenat med extra kostnader.
  • Vad har ni för golv i era moduler?
   Expandias förskolemoduler har alltid golvvärme som standard för att barnen ska kunna trivas och leka på golvet året runt. I skolsal/allrum och lekrum/ grupprum är ytskiktet linoleum. I entré och toaletter är det våtrumsmatta, samt i vissa grupprum.
  • Kan man välja fasadfärg?
   Javisst. Alla våra moduler kommer i en ljusgrå standardkulör men det går att måla om i vilken nyans man vill. Expandia kan hjälpa till med detta om ni önskar. Viktigt att tänka på är dock att modulerna måste återställas till sin standardkulör efter hyrestidens utgång. Detta för att de snabbt ska kunna kombineras ihop med andra expandia-moduler och bilda nya lokaler någon annanstans.
 • Energi och uppvärmning

  • Är det möjligt att värma upp modulerna med solenergi?
   Javisst, vi kan placera solpaneler på modulernas tak! Det är en väldigt klimatsmart och kostnadseffektiv lösning. Ladda hem vårt solpanelsblad så kan du läsa mer om detta.
  • Hur värms modulerna upp?
   Det kan du som kund välja själv. Vi tillhandahåller ett flertal lösningar och kan rekommendera utifrån förutsättningarna. Nu är det även möjligt att sätta solpaneler på modulernas tak för att producera egen el. Effektivt, hållbart och grönt.
  • Vilka energikrav gäller för modulbyggnader?

   Alla Expandias moduler är byggda för att uppfylla gällande byggregler, BBR, även energikraven. Vilka energikrav som gäller i respektive fall beror dels på vilken utgåva av BBR som byggherren väljer att hänvisa till. För närvarande kan BBR 25 eller BBR 26 användas. Dessutom så beror energikraven på vilket energislag som används för uppvärmning och var i landet man befinner sig. Det vanligaste energislaget som används för uppvärmning av moduler är el. I de fall modulerna är avsedda för verksamhet av tillfällig karaktär så har Boverket förtydligat följande på sin hemsida:

   "Om byggnadsmodulerna är att betrakta som lokaler avsedda för verksamhet av tillfällig karaktär, så behöver modulerna inte uppfylla de strängare kraven på energihushållning för elvärmda byggnader enligt avsnitt 9:11 i BBR. Men energikraven enligt 3 kap. 14 § PBF ska uppfyllas även om det är en lokal avsedd för verksamhet av tillfällig karaktär. Byggnadsmodulerna ska alltså alltid åtminstone uppfylla energikraven som gäller för lokaler som har annat uppvärmningssätt än elvärme i BBR avsnitt 9:2."

   Länk till Boverkets hemsida

 • Markarbeten

  • Vilken mark krävs för uppsättning av moduler?
   Plan, hårdgjord yta med avrinning bort från kommande modulbyggnad. Framdragning av vatten, avlopp, el och ev. data. Tänk också på att framkomlig väg till montageplatsen skall finnas, alternativt anläggas.
  • Hur stor markyta behövs för era paviljonger?
   Byggnadsarea plus minst 2,5 m runt hela byggnaden. Utvändigt mått på en Expandiamodul är 3,0x9,6m.
  • Kan ni ordna med markarbeten för våra paviljonger?
   Ja, vi har bra samarbeten med flera markentreprenörer över hela Sverige.
  • Vad behöver jag tänka på för uppställningsplatsen av modulerna?
   Tillgängligheten för modultransporter och kran. Teknisk försörjning (el och avlopp) och en uppackad jämn bärlageryta. Kontakta oss gärna för ett gemensamt platsbesök så går vi gemensamt igenom de speciella förutsättningarna.
 • Upphandling och bygglov

  • Kan Expandia erbjuda totalentreprenad?
   Ja, vi kan hjälpa er med både projektering och utformning av modulbyggnaden samt dess placering och markarbeten. Vi kan också erbjuda hjälp med bygglovshandlingar, installationer av larm/data/tele och även lekplatser, möblering med mera.
  • Vilken entreprenadform ska jag använda i vår upphandling?
   Det finns olika sätt att handla upp moduler och vi kan leverera moduler oavsett vilken upphandlingsform som används. För att underlätta för våra kunder har vi skapat en översikt där de största skillnaden mellan de två olika upphandlingsformerna tas upp. Ladda hem våra upphandlingsråd här
  • Är ni anslutna till SKL?
   Ja, Expandia är en avtalspart i SKL-avtalet "Förhyrning av lokaler 2014". Det innebär bland annat att vi är en av SKLs fyra godkända leverantörer av flyttbara lokaler. I detta avtal är annonseringsprocess och urvalskriterier redan gjorda vilket innebär att upphandlingsprocessen går snabbare. Du som kund kan istället fokusera på behov och leveranstid. Prata med oss eller läs mer på SKLs hemsida om du vill veta mer om detta.
  • Vad behöver jag som kund veta om bygglov vid hyra av tillfälliga lokaler?
   För tillfälliga lokaler krävs bygglov men det räcker med ett så kallat tidsbegränsat bygglov. Det kan man ansöka om i 5+5+5 år. Kontakta oss så hjälper vi dig genom processen.
  • Vilka handlingar krävs vid bygglovsansökan?
   Det skiljer sig lite från kommun till kommun, men generellt är det själva ansökan, sektionsritning, plan- och fasadritning med färgkoder, konstruktionsritning, arbetsmiljöplan, teknisk beskrivning, energiberäkning och en situationsplan. Vi hjälper er kostnadsfritt vid avtal med att ta fram dessa handlingar.
 • Innan byggstart

  • Vad innebär ett BAS-U ansvar?
   BAS-P och BAS-U utses av Byggherren och de har ett stort ansvar för arbetsmiljön i sin helhet på byggarbetsplatsen. Bas-U ansvarar för utförandet av bygget. Den ska bevaka arbetsmiljön i samband med själva byggandet.
  • När krävs det en BAS-P?
   Bas-P betyder ByggArbetsSamordnare - Projektering och Planering. Varje gång en byggherre låter uppföra en byggnation ska det enligt arbetsmiljölagen utses en Bas-P. Kontakta oss om ni behöver hjälp med detta.
  • Vem har arbetsmiljöansvaret under byggtiden?
   BAS-U