Nya modulsjukhuset i Karlstad invigt

lana.rasool@expandia.se

Nu har Kirurgklinikens nya lokaler på Centralsjukhuset i Karlstad invigts. Efter en rekordsnabb byggprocess har verksamheten flyttat in i Expandias modullösning, som rymmer tre vårdavdelningar. – Vi är superglada för det här, säger Linda Hauge, verksamhetschef.

Linda Hauge, verksamhetschef. (Foto: Kristoffer Andrén)

Centralsjukhuset Karlstad står inför en stor ombyggnad som väntas pågå i 15 år. För att lösa behovet av en rymlig kirurgklinik på ett snabbt och hållbart sätt, tecknade Region Värmland avtal om en modullösning från Expandia.

Inflyttningsklart på nio månader

15 februari 2022 anlände de första modulerna som specialbyggts i Torsby bara cirka tio mil från sjukhuset – och i början av november 2022 flyttade de tre vårdavdelningarna in med patienter och personal.

Fredagen 18 november invigdes lokalerna officiellt. Regionstyrelsens nya ordförande Åsa Johansson klippte bandet tillsammans med verksamhetschefen Linda Hauge, och lokalerna visades upp. Modullösningen rymmer tre ljusa och luftiga vårdavdelningar med totalt 78 vårdplatser, fördelade på tre våningsplan. Så gott som samtliga patienter har eget rum.

– Här kommer flera nya arbetssätt att testas som en viktig del i förberedelserna inför Nya Centralsjukhuset – till exempel automatiserad läkemedelshantering och ett mer behovsanpassat måltidssystem, berättar Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör.

”Cirkulärt flöde”

Expandias moduler tillverkas i Sverige med gedigna stommar av trä för att brukas i minst 30 år. När modulerna har använts färdigt av Centralsjukhuset Karlstad kommer de att renoveras och anpassas till nästa kund.

Annette Andersson, chef för Regionfastigheter:
– Från beslut om att vi skulle bygga tills kirurgen flyttade in tog det bara två år. Vi är jätteglada över att huset är färdigt och att det gick så snabbt att bygga. Det är närproducerat i alla aspekter – och när vi inte längre har behov av byggnaden kommer moduldelarna att återanvändas till andra byggen. Så det är ett cirkulärt flöde.

Centralsjukhuset Karlstad är Värmlands största sjukhus och tar varje år emot cirka 360 000 patienter och utför ungefär 20 000 operationer.