Nye skolemoduler i 3 etasjer

Modulskolan i Tullinge återanvänds i Tumba

Åsa Ledin

Nu flyttar en skola fem kilometer – från Tullinge till Tumba i Botkyrka söder om Stockholm. De 400 eleverna på Falkbergsskolan i Tullinge har undervisats i moduler från Expandia medan deras ordinarie skola revs och en ny byggdes. Nu flyttar modulskolan fem kilometer västerut – för att byggas upp igen åt elever på Björkhagaskolan i Tumba. – Att återvända moduler är en klimatsmart lösning. Men framför allt är vi nöjda med lokalernas kvalitet och ser fram emot att de kan fortsätta att användas i kommunen, säger Anna-Lena Bergman, rektor på Falkbergsskolan.

Moduler löser ett tillfälligt behov av lokaler. I skolans värld kan det handla om att en skola snabbt behöver extra utrymmen – eller om att en skola ska renoveras, och då kan moduler fungera som en hel tillfällig skola under tiden.

Familjeföretaget Expandia har tillverkat och hyrt ut moduler sedan 1989 och är en av marknadens största aktörer med över 21 000 moduler som cirkulerar i ett kretslopp:
– När en modul använts färdigt av en kund, renoverar vi den och anpassar den till nästa kund. En modul lever vidare i över 30 år, berättar Johan Vetterskog, kundansvarig för skolprojekten i Botkyrka, och fortsätter:

– Våra moduler tillverkas i Sverige och varje komponent är noga utvald ur ett hållbarhetsperspektiv. Vi använder maximalt med material som är återvunnet eller kan återvinnas, så klimatavtrycket blir litet.

135 moduler i tre våningar
När den 60 år gamla Falkbergsskolan i Tullinge i Botkyrka skulle rivas och kommunen behövde ordna nya lokaler anlitade de Expandia. Både personal och elever hade klagat på huvudvärk, dålig ventilation och dåligt isolerade klassrum i skolan som byggdes 1958, och kommunen hade beslutat att bygga en ny. I april 2019 kunde de cirka 400 eleverna i årskurs 6-9 flytta in i Expandias skolpaviljonger av moduler som monterades på en idrottsplan nära skolan – se här när modulerna monterades.

135 moduler i tre våningar har fungerat som en tillfällig skola på nästan 4000 kvadratmeter medan nya skolan byggts. Nu är den nya klar och invigdes vid vårterminens start i januari 2022.

Hur var det att ha skola i moduler i nästan tre år?'
– Över förväntan, vi är väldigt nöjda. Vi fick vara med och planera modulskolan, så den anpassades till våra behov med kök och rymlig matsal, två stora salar för hemkunskap, tre för slöjd och tre för NO-ämnen med den utrustning som krävs, berättar rektorn Anna-Lena Bergman.

Hon är också nöjd med ljuset och akustiken:
– Jag trodde att det skulle vara mer lyhört och bullrigt, med över 400 elever och 50 vuxna som rör sig i lokalerna – men akustiken var mycket bra. Klassrummen var också stora, ljusa och fräscha.

Johan Vetterskog

"Vi har ritat skolan så att så mycket som möjligt kan återanvändas från Falkbergsskolan. Förutom själva modulerna återvänder vi också inredning så långt det går. Men självklart blir det förbättringar, uppfräschningar och förändringar. Björkhagaskolans modullösning blir också något mindre då den byggs utan kök och matsal eftersom eleverna kommer att ha kvar ordinarie kök och matsal." 

Johan Vetterskog, kundansvarig för skolprojekten i Botkyrka.

skolpaviljong
skolkorridor skolmodul

Modulerna kom nytillverkade till Falkbergsskolan från Expandias fabrik. De tillhör företagets nyaste modulserie S3000 för förskolor och skolor.

– Jag trodde att det skulle vara mer lyhört och bullrigt, med över 400 elever och 50 vuxna som rör sig i lokalerna – men akustiken var mycket bra. Klassrummen var också stora, ljusa och fräscha.”

Anna-Lena Bergman, rektor

Smart ventilation och stora ljusinsläpp
– En nyhet med S3000 är de extra gedigna och tunga golven och ny byggteknik i väggarna. Det dämpar vibrationer och skapar en mycket lugn ljudmiljö, förklarar Johan Vetterskog.

Ventilationsanläggningen är också uppgraderad i S3000 med högre kapacitet och jämnare spridning. Aggregaten är uppkopplade och i direktkontakt med Expandias kundsupport som i realtid kan ha koll på temperatur, luftkvalitet och eventuella fel eller servicemeddelanden.

– Frisk luft och bra ljus är avgörande i en skola för att ge förutsättningar för bästa möjliga fokus. Fasaden är designad med stora ljusinsläpp som ger en luftig och ljus atmosfär. Med dimbara LED-armaturer kan vi också skapa dagsljuskänsla mörka dagar, säger Johan Vetterskog.

Elever i Tumba tar över lokalerna
Förra veckan fraktades modulerna från skolan i Tullinge till Björkhagaskolan i Tumba som ska renoveras och byggas ut i två etapper. En del invändiga arbeten återstår innan verksamheten flyttar in under sommarlovet. I första etappen, som beräknas bli två år, ska eleverna i årskurserna 4-9 undervisas i modulerna. Därefter blir det de yngre barnens tur, från förskole- till tredjeklassare.

Modulskolan byggs upp på skolans idrottsplan där modulerna renoveras och anpassas på plats.
– Vi har ritat skolan så att så mycket som möjligt kan återanvändas från Falkbergsskolan. Förutom själva modulerna återvänder vi också inredning så långt det går. Men självklart blir det förbättringar, uppfräschningar och förändringar. Björkhagaskolans modullösning blir också något mindre då den byggs utan kök och matsal eftersom eleverna kommer att ha kvar ordinarie kök och matsal, berättar Johan Vetterskog.