Området Brunnsäng-Grusåsen i Södertälje hade brist på förskoleplatser. Södertälje kommun öppnade därför en ny tillfällig förskola i moduler i början av 2020: Oxelgrenshagens förskola. Tomten som valdes ut har stora gröna ytor, en äng strax intill och bara några kliv till skogen.
Luftig och rymlig – med golvvärme
Idag går drygt 50 barn i förskolan som är nästan 1 000 kvadratmeter i två plan.
– Det är en ovanligt luftig och rymlig förskola. Barnen är i åldrarna 1-3 år berättar Mia Takkula, förskollärare.
Hela förskolan har golvvärme och många fönster, varav över hälften går från golv till tak för att optimera ljusinsläppet. Inredningen i naturnära färger går ton i ton med skogsområdet utanför och bryts här och där av med klara kulörer, som fem flaskor i lysande färger som dinglar i trådar i ett fönster. De fem avdelningarna har alla var sitt mindre kök. Det finns också ett större tillagningskök där förskolans kock lagar maten.
– Lokalerna är ljusa och fräscha, och det känns lyxigt och ombonat med golvvärmen som vi kan reglera. Vi är också extra nöjda med det fina köket och matsalen som bildar en separat del i förskolan. Köksutrustningen är tipp-topp. Ett annat plus är våra personalrum som är stora och inbjudande. Akustiken inne på avdelningarna är också oväntat bra, säger Mia.
Var med och planerade lokalerna
Mia Takkula har arbetat som förskollärare sedan 1997 och det här är den tredje förskolan hon är med och startar från grunden.
– Lokalerna var nya, vi i arbetslaget – vi är tio pedagoger – var nya för varandra, och barnen skulle skolas in på sin första förskola. Den främsta skillnaden jämfört med när jag börjat på nya förskolor tidigare, var det stora engagemanget och teamkänslan kring allt som rörde lokalen. Vi kunde planera både med kommunen och företaget Expandia, som tillverkat modulerna och levererade dem – och hitta bra lösningar för såväl detaljer som de stora penseldragen.
Till exempel ville personalen att barnen skulle kunna sova i friska luften, och Expandia byggde därför en altan med tak, väggar och stora fönster. Temperaturen är densamma som utomhus och barnen bäddas in i sovsäckar och filtar på madrasserna.
– Altanen ser ut som en stuga fäst i byggnaden. Här sover idag ungefär hälften av barnen. Jag upplever att barnen blir friskare av utevila och av att vara mycket utomhus. Vi är med barnen varje dag i skogen här intill.
Södertäljes kommunala förskolor har en gemensam verksamhetsidé inspirerad av Reggio Emilias filosofi.
– För mig betyder filosofin att vi har en stark tilltro till barnens kompetens. Vi lyssnar och läser av barnen, uppmärksammar vad de är intresserade av och fördjupar pedagogiken utifrån det, berättar Mia.