lekrum förskola

Så enkelt löste Södertälje bristen på förskoleplatser

Åsa Ledin

Moderna och energieffektiva lokaler med stora ljusinsläpp, smart uppkopplad ventilation och ljuddämpande material som skapar en lugn och trivsam miljö. Södertälje kommun beställde en förskola i form av 36 moduler för att åtgärda bristen på förskoleplatser, och resultatet har överraskat. – Lokalerna känns mer som en permanent byggnad än en tillfällig, säger Mia Takkula, förskollärare.

Området Brunnsäng-Grusåsen i Södertälje hade brist på förskoleplatser. Södertälje kommun öppnade därför en ny tillfällig förskola i moduler i början av 2020: Oxelgrenshagens förskola. Tomten som valdes ut har stora gröna ytor, en äng strax intill och bara några kliv till skogen. 

Luftig och rymlig – med golvvärme
Idag går drygt 50 barn i förskolan som är nästan 1 000 kvadratmeter i två plan.
– Det är en ovanligt luftig och rymlig förskola. Barnen är i åldrarna 1-3 år berättar Mia Takkula, förskollärare.

Hela förskolan har golvvärme och många fönster, varav över hälften går från golv till tak för att optimera ljusinsläppet. Inredningen i naturnära färger går ton i ton med skogsområdet utanför och bryts här och där av med klara kulörer, som fem flaskor i lysande färger som dinglar i trådar i ett fönster. De fem avdelningarna har alla var sitt mindre kök. Det finns också ett större tillagningskök där förskolans kock lagar maten.

– Lokalerna är ljusa och fräscha, och det känns lyxigt och ombonat med golvvärmen som vi kan reglera. Vi är också extra nöjda med det fina köket och matsalen som bildar en separat del i förskolan. Köksutrustningen är tipp-topp. Ett annat plus är våra personalrum som är stora och inbjudande. Akustiken inne på avdelningarna är också oväntat bra, säger Mia.

Var med och planerade lokalerna
Mia Takkula har arbetat som förskollärare sedan 1997 och det här är den tredje förskolan hon är med och startar från grunden.
Lokalerna var nya, vi i arbetslaget – vi är tio pedagoger – var nya för varandra, och barnen skulle skolas in på sin första förskola. Den främsta skillnaden jämfört med när jag börjat på nya förskolor tidigare, var det stora engagemanget och teamkänslan kring allt som rörde lokalen. Vi kunde planera både med kommunen och företaget Expandia, som tillverkat modulerna och levererade dem – och hitta bra lösningar för såväl detaljer som de stora penseldragen.

Till exempel ville personalen att barnen skulle kunna sova i friska luften, och Expandia byggde därför en altan med tak, väggar och stora fönster. Temperaturen är densamma som utomhus och barnen bäddas in i sovsäckar och filtar på madrasserna.
– Altanen ser ut som en stuga fäst i byggnaden. Här sover idag ungefär hälften av barnen. Jag upplever att barnen blir friskare av utevila och av att vara mycket utomhus. Vi är med barnen varje dag i skogen här intill.

Södertäljes kommunala förskolor har en gemensam verksamhetsidé inspirerad av Reggio Emilias filosofi.
– För mig betyder filosofin att vi har en stark tilltro till barnens kompetens. Vi lyssnar och läser av barnen, uppmärksammar vad de är intresserade av och fördjupar pedagogiken utifrån det, berättar Mia.

Det är uppenbart att många har en negativ inställning till moduler. Men när föräldrarna väl kommer in ändrar de så gott som alltid uppfattning.”

Johan Hörnquist Expandia

– Kvaliteten på moduler har ökat generellt under 2000-talet vad gäller bland annat design, ljuddämpning, komfort och säkerhet. Idag är kraven på byggteknik, energieffektivitet och ventilation lika höga på moduler som på de permanenta modulhus som byggs, berättar Johan Hörnquist, produktchef på Expandia.

De 36 modulerna som levererades till Oxelgrenshagens förskola tillhör företagets nyaste modulserie S3000 för förskolor och skolor.
– En nyhet är de extra tunga golven och byggtekniken i väggarna som dämpar vibrationer och skapar en extra lugn ljudmiljö.

Expandia modulförskola
oxelgren-personalrum-expandia

Föräldrar tvekar när de ser modulsystemet
Men trots att den ljusa och välkomnande inomhusmiljön imponerar på besökaren, händer det att föräldrar som är intresserade av förskolan tvekar och vill vända när de ser förskolan utifrån.
– Det är uppenbart att många har en negativ inställning till moduler. Men när föräldrarna väl kommer in ändrar de så gott som alltid uppfattning.

Det svenska företaget Expandia har utvecklat och tillverkat moduler sedan 1989. Idag består företagets modulflotta av cirka 21 000 moduler, alla tillverkade i Sverige.
– Kvaliteten på moduler har ökat generellt under 2000-talet vad gäller bland annat design, ljuddämpning, komfort och säkerhet. Idag är kraven på byggteknik, energieffektivitet och ventilation lika höga på moduler som på de permanenta modulhus som byggs, berättar Johan Hörnquist, produktchef på Expandia.

De 36 modulerna som levererades till Oxelgrenshagens förskola tillhör företagets nyaste modulserie S3000 för förskolor och skolor.
– En nyhet är de extra tunga golven och byggtekniken i väggarna som dämpar vibrationer och skapar en extra lugn ljudmiljö.

Smart ventilation
Ventilationsanläggningen är också ny, utformad för att möta framtidens krav. Aggregaten är uppkopplade och i direktkontakt med Expandias kundsupport som i realtid kan ha koll på temperatur, luftflöden och eventuella fel eller servicemeddelanden.
– Ventilationen och uppvärmningen samverkar och övervakas via molnet så att supporten kan åtgärda eventuella brister innan personalen på förskolan ens märker något, säger Johan Hörnquist.

En annan finess är att det finns möjlighet att montera solceller på taken. Förskolor och skolor kan också byggas i tre plan för att utnyttja markytan maximalt.

Sedan Mia Takkula och hennes kollegor flyttade in i Oxelgrenshagens förskola är Expandia deras hyresvärd. I hyran ingår service, försäkring och löpande underhåll – som att målare, service- och ventilationstekniker kontinuerligt ser över lokalerna och dess funktioner.
– Det fungerar väldigt bra. Vi har en kundsupport att kontakta vid frågor och problem och får snabb återkoppling, berättar Mia.

Permanenta lokaler efter fem år i moduler
Kommunens hyresavtal med Expandia går ut i början av 2025. Då är planen att förskolan ska få permanenta lokaler.
– Sammanfattningsvis tycker jag att modulsystemet fungerar bättre än väntat, och att lokalerna känns mer som en permanent byggnad än en tillfällig, säger Mia Takkula.

Expandia förskolemoduler
korridor i förskola