Expandia vinnare av hållbarhetspris 2023 i Guldstänk

Expandia vinner prestigefyllt hållbarhetspris

lana.rasool@expandia.se

Guldstänks Hållbarhetspris 2023 går till – Expandia! Priset delades ut på galan Guldstänk i Västerås. ”Jag är mest stolt över att hållbarhet engagerar alla medarbetare på Expandia”, säger Mathias Johansson, hållbarhetsansvarig.

Galan Guldstänk – som firar 20 år 2024 – är näringslivets största nätverksträff i Västerås. Utmärkelserna delas ut för att inspirera, motivera och hylla innovativa företagare och organisationer som utvecklar sina verksamheter och förverkligar sina visioner i Västerås.

Vid galan den 14 mars fick Expandia ta emot det prestigefulla Årets hållbarhetspris. Mathias Johansson, hållbarhetsansvarig och förvaltningsingenjör, och Johan Larsson, produktingenjör, tog emot blommor och en glasstatyett med guldstänk i botten.

– Underbart, vi är både glada och stolta! Expandias affärsidé är cirkulär och arbetet för hållbarhet genomsyrar hela vår organisation. Vi bygger alla våra moduler i Sverige för att minska transporter och ha kontroll över produktionen. Dessutom byggs modulerna för att de ska återanvändas många gånger och vi jobbar hårt för att minska klimatpåverkan genom hela värdekedjan, säger Mathias Johansson.

Här är motiveringen

Vinnarmotiveringen lyder: ”Årets Hållbarhetspris går till ett företag med ett starkt driv att påverka både leverantörer och kunder att vara omtänksamma med miljön. Företaget är en förebild inom hållbarhetens alla dimensioner med ett imponerande ekonomiskt resultat och genuint socialt engagemang. Affärsidén bygger på en fyrkantig produkt som är helt cirkulär.”

Vad är ni mest stolta över när det gäller Expandias hållbarhetsarbete?

Mathias Johansson:
– Att hållbarhet blivit en naturlig och självklar del av Expandia. Alla är engagerade för att vi tillsammans ska lösa det som vi har beslutat oss för att genomföra.

Johan Larsson:
– Att de medarbetare som engagerar sig i miljö- och hållbarhetsfrågan får utrymme att komma till tals. Att driva vårt arbete hållbart är en kostnad för företaget och trots det är Expandia beredda att satsa på hållbarhetsarbetet.

Johan Larsson och Mathias Johansson på scenen vid galaföreställningen i Stora Kongresshallen i Västerås. Foto: Henrik Mill

Underbart, vi är både glada och stolta! Expandias affärsidé är cirkulär och arbetet för hållbarhet genomsyrar hela vår organisation.”

Mathias Johansson, Hållbarhetsansvarig på Expandia.

Visionen: En grön modul

Mathias Johansson berättar att Expandia står inför spännande produktlanseringar, och att målet är en ”grön” modul:
– Vi utreder just nu ingående material vad gäller miljöpåverkan och livslängd. Det pågår en omställning av modulflottan till nya energieffektiva uppvärmningssystem, som kommer resultera i en sänkning av modulernas klimatavtryck. Utöver det försöker vi öka medvetenheten kring branschens cirkulära affärsmodell med moduler som tillverkas för att återanvändas igen och igen.

Johan Larsson:
– Vi har lagt mycket resurser på att påverka Expandias arbete internt, men för att komma vidare behöver vi även få med leverantörer och samarbetspartners på tåget. Vi har redan idag samarbeten som gäller miljö och hållbarhet med leverantörer och tillverkare. Men om vi ska kunna ta hela ansvaret för vår verksamhet och produkt, så är det nödvändigt med fler samarbeten genom hela leverantörskedjan.

Om Guldstänk

• Näringslivsgalas Guldstänk 14 mars 2024 hyllar och uppmärksammar det företagsamma Västerås och delar ut priser i sex kategorier: Årets Företagare, Årets Marknadsförare, Årets Innovatör, Årets Hållbarhetspris, Årets Exportpris, Årets Nystartare.
• Arrangörer: Almi Mälardalen, Företagarna Västerås, Handelskammaren Mälardalen, Marknadsföreningen i Västerås och Västerås stad.

Grattis alla på Expandia – vinnare av Guldstänks Hållbarhetspris 2023!