Kvaliteten på moduler har ökat generellt liksom myndigheternas krav på dem. Branschens främsta kvalitetsmoduler brukar ändå överraska både pedagoger och föräldrar. Fönster från golv till tak skapar en ljus och luftig atmosfär, ventilationen är av högsta klass och barnen kan krypa runt på varma golv.
Tyst och behaglig miljö
När lokalerna monteras på förskolans mark är all fast inredning på plats – som krokar i kapprummet, skötbord i skötrummet och diskmaskin i köket.
– Som beställare ska du ställa höga krav på din modullösning – speciellt vad gäller hållbarhet, ljuddämpning, komfort och säkerhet, säger Jonas Wallstedt, vd för branschledande Expandia.
Modullösningar med extra tunga bjälklag i golven dämpar vibrationerna och gör att golvet känns lika gediget som i ett permanent hus. Golvvärme i allrum, lekrum och entré adderar också till en rejäl och ombonad känsla. Läs mer om Expandias förskolor här.
Hjälper kommunerna lösa lokalfrågan
Familjeföretaget Expandia, med huvudkontoret i Västerås, grundades 1989 och är sedan dess pionjärer i branschen. Bland annat var man först med att utveckla moduler för kontor till specialdesignade modullösningar åt förskolor och skolor.
– Kommunernas behov av tillfälliga lokaler i förskolor expanderade i början av 2000-talet. De stora barngrupperna som föddes då – efter att det fötts ovanligt få barn på 90-talet – ledde till en akut brist på ytor på många ställen.
Stort motstånd mot ”baracker”
Motståndet mot ”barackerna” var omfattande och högljutt, minns Jonas Wallstedt. Föräldrar och förskolepersonal hade erfarenheter av 1980-talsmoduler som var bullriga med dålig ventilation. På en förskola utanför Stockholm fäste någon en banderoll över ett äppelträd på förskolans gröna gård: ”Här ska byggas en barack!”
– Men kommunen stod på sig, trots protesterna, och drev igenom ett bygglov på två år, det var 2005. När förskolemodulerna levererades tyckte de flesta att de var finare än förskolans permanenta lokaler – och modulerna står fortfarande kvar.