förskolepaviljong

Förskola i tillfälliga lokaler: Här är allt du behöver veta

Åsa Ledin

Behöver förskolan tillfälliga lokaler? Idag finns ombonade kvalitetsmoduler att hyra med allt från golvvärme och skötrum till funktionella kök. Så här går processen till – från idé till invigning av förskolan på bara några veckor.

Kvaliteten på moduler har ökat generellt liksom myndigheternas krav på dem. Branschens främsta kvalitetsmoduler brukar ändå överraska både pedagoger och föräldrar. Fönster från golv till tak skapar en ljus och luftig atmosfär, ventilationen är av högsta klass och barnen kan krypa runt på varma golv.

Tyst och behaglig miljö
När lokalerna monteras på förskolans mark är all fast inredning på plats – som krokar i kapprummet, skötbord i skötrummet och diskmaskin i köket.
– Som beställare ska du ställa höga krav på din modullösning – speciellt vad gäller hållbarhet, ljuddämpning, komfort och säkerhet, säger Jonas Wallstedt, vd för branschledande Expandia.

Modullösningar med extra tunga bjälklag i golven dämpar vibrationerna och gör att golvet känns lika gediget som i ett permanent hus. Golvvärme i allrum, lekrum och entré adderar också till en rejäl och ombonad känsla. Läs mer om Expandias förskolor här.

förskola i tillfällig lokal

Hjälper kommunerna lösa lokalfrågan
Familjeföretaget Expandia, med huvudkontoret i Västerås, grundades 1989 och är sedan dess pionjärer i branschen. Bland annat var man först med att utveckla moduler för kontor till specialdesignade modullösningar åt förskolor och skolor.

– Kommunernas behov av tillfälliga lokaler i förskolor expanderade i början av 2000-talet. De stora barngrupperna som föddes då – efter att det fötts ovanligt få barn på 90-talet – ledde till en akut brist på ytor på många ställen.

Stort motstånd mot ”baracker”
Motståndet mot ”barackerna” var omfattande och högljutt, minns Jonas Wallstedt. Föräldrar och förskolepersonal hade erfarenheter av 1980-talsmoduler som var bullriga med dålig ventilation. På en förskola utanför Stockholm fäste någon en banderoll över ett äppelträd på förskolans gröna gård: ”Här ska byggas en barack!”

– Men kommunen stod på sig, trots protesterna, och drev igenom ett bygglov på två år, det var 2005. När förskolemodulerna levererades tyckte de flesta att de var finare än förskolans permanenta lokaler – och modulerna står fortfarande kvar.

Från idé till färdig förskola


Hur går då processen till – från att lokalbehovet uppstår till att förskolan är på plats? Och vad händer efter det? Expandias vd Jonas Wallstedt guidar:

 • Vilka lokaler behöver ni?
  Titta på ert behov tillsammans med modulföretaget. Hur många moduler och till vad? Några speciella krav? Ni kanske vill ha en extra altandörr? En ateljé intill lekrummet? Små detaljer kan göra stor skillnad så var inte rädd för att ställa många frågor. Många överraskas av att lösningarna är så flexibla och funktionella – till exempel kan du beställa ett ”storkök” där ni kan laga all mat.

 

 • Upplev lokalerna digitalt
  Era lokaler ritas i ett 3D-program så att ni får en bra överblick, man kan också ”gå runt” i dem virtuellt om man önskar. När ni är nöjda är det dags för ett konkret kostnadsförslag och när offerten är godkänd startar projektplaneringen.

 

 • Bygglov fixas och markarbeten startar
  Modulföretaget kan ordna allt praktiskt från bygglov och markarbeten till att ansvara för el och VVS och montera modulerna. Oftast är det bygglovet som tar längst tid, men Expandia kan som regel leverera modullösningen inom några veckor.

 

 • Flytta in
  Modullösningen levereras på överenskommen dag utrustad med all fast inredning. Sen är det bara att flytta in. Tillsammans med leverantören går ni igenom hur allt fungerar – ventilationen, köket, hissen, belysningen och så vidare.

 

 • Service under hyresperioden
  Nu startar er period som hyresgäster med modulföretaget som er hyresvärd. Service, försäkring och löpande underhåll ingår som regel i hyran, det är också viktigt att det finns en bra kundsupport vid frågor, synpunkter och felanmälningar. Leverantören bör ta ansvar för att regelbundet se över lokalerna.

 

 • När ni inte behöver lokalerna längre
  Grundidén med modulsystemen är att de snabbt kommer på plats och snabbt går att plocka bort. Se till att ha en rimlig uppsägningstid för att kunna vara flexibel (Expandia har sex månader på avtal som övergått i förlängning). En besiktning av lokalerna utförs, allt monteras ner och fraktas bort. Som beställare försvinner alla kostnader direkt och marken kan användas till något annat – medan modulerna renoveras och anpassas till nästa kund.