Ikea DM expandia overview

DM, IKEAs nya mötesplats i Drottninghög

Åsa Ledin

Inför stadsmässan H22 i Helsingborg bygger IKEA en unik mötesplats i området Drottninghög: Do More. Platsen ska bli en språngbräda för invånarnas kreativitet och affärsidéer. Tack vare Expandias moduler ökar flexibiliteten i projektet. Moduler som använts i skolor och förskolor har byggts om till kök och bageri, och de kan byggas ut eller flyttas med kort varsel utifrån hur projektet utvecklas. – Vår ambition är att Do More ska leva kvar efter stadsmässan H22 och vi planerar redan nu för hela 2022, säger Anna-Carin Alderin, projektledare på IKEA.

30 maj till 3 juli landar framtiden på Helsingborgs gator. Då pågår stadsmässan H22 City Expo där Helsingborg stad visar lösningar som ska leda till en smartare och mer hållbar stad med högre livskvalitet.

 

IKEA är en av aktörerna. För första gången har möbeljätten inlett ett långvarigt samarbete med en hel stad – och kliver utanför hemmets fyra väggar på ett nytt sätt.
– Vårt syfte är att utforska och vidga begreppet hem, tillsammans med Helsingborgs stad – men också att utveckla lösningar som kan göra livet i staden och hemmet bättre, säger Anna-Carin Alderin, projektledare på IKEA.

 

Från hantverk och mat till konserter och träningspass

I ett grönområde i Drottninghög bygger IKEA mötesplatsen DM, Do More. En byggnad som liknar en stor saluhall tar form. Fönsterväggar släpper in ljus och det är högt i tak. ”Hallen” omges av bland annat ett bageri och ett kök, ett växthus, serveringar, mötesrum och en köksträdgård för ekologisk odling.

Grönsaker, bär och örter från köksträdgården ska tas om hand i köket innan de säljs på marknaden – antingen som råvaror eller i maträtter. Hantverk, konst och kläder kan säljas på marknaden – och det kommer att hållas event som träningspass, konserter och konferenser.

– Vi vill uppmuntra till entreprenörskap och bidra till att skapa en levande destination, både för invånarna i Drottninghög och för andra besökare. Du kanske tycker om att laga mat, skapa konst eller reparera saker och drömmer om att öppna en restaurang, ateljé eller verkstad. Då kan du hyra en yta här en helg eller längre – eller varför inte bara komma hit och umgås och få inspiration, säger Anna-Carin Alderin och fortsätter:

– Många i området Drottninghög kämpar för att komma in på arbetsmarknaden. Med Do More vill vi skapa en plats där människors kompetenser kan lyftas fram.

Anna-Carin Alderin

– Syftet med Do More är att människor ska få göra mer av det de vill och drömmer om – och att platsen skapar sysselsättning och blir en unik handelsplats, säger Anna-Carin Alderin, projektledare på IKEA.

IKEA expandia
ikea expandia wcmodul
ikea expandia drottninghög

Kök och bageri av återanvända moduler

Intill den stora huvudbyggnaden bygger Expandia upp en modullösning på cirka 275 kvadratmeter längs den ena långsidan. Modulerna blir ett bageri och ett rymligt kök samt ytor för personalen och toaletter för besökarna.
– En styrka med moduler är flexibiliteten. Vi kan på kort tid skapa i princip vilken lokal som helst, anpassad för den unika verksamheten, berättar Stefan Gertsen, projektsäljare på Expandia.

”Genom att återanvända modulerna bidrar vi till att minska projektets klimatavtryck””

Expandias cirkulära affärsidé passar väl in i projektets hållbarhetstankar, menar Stefan:
– Våra moduler byggs för att återanvändas och för att hålla i över 30 år. Vi renoverar och anpassar modulerna för deras nya ändamål. Köket för Do More har vi byggt av fyra moduler som tidigare använts som kök i en tillfällig förskola. Bageriet är gjort av två moduler som varit kök i en skola. Genom att återanvända modulerna i stället för att köpa nytt material och bygga nytt bidrar vi till att minska projektets klimatavtryck.

 

Målet med Do More är att mötesplatsen ska leva kvar efter stadsmässan H22 och bli permanent.
– Med moduler kan du vara flexibel, vill du använda dem vidare förlänger vi bara hyreskontraktet. Det är också enkelt att skala upp eller ner om du behöver mer eller mindre yta. Och den dag du inte behöver modulerna längre har vi på Expandia korta uppsägningstider. Vi monterar ner modulerna och hämtar dem – och renoverar dem sedan för att anpassa dem till nästa kund, säger Stefan Gertsen.

 

Visar lösningar på framtidens hem

Förutom Do More presenterar IKEA ytterligare två projekt under stadsmässan H22. Det ena är en utställning i en övergiven industrilokal i Oceanhamnen, Magasin 45. Temat är framtidens hem.

 

Det andra projektet är ”Camp tillsammans” i direkt anslutning till Magasinet, där en skog temporärt växer fram. Här vill IKEA utforska hur alternativa och naturvänliga bostäder kan se ut. Studenter från hela världen har bjudits in för att ge förslag på bostadsdesign i samklang med naturen. Vinnarna har fått bygga hållbara bostäder utifrån bestämd budget och storlek.

Stefan Gertsen

- Köket för Do More har vi byggt av fyra moduler som tidigare använts som kök i en tillfällig förskola. Bageriet är gjort av två moduler som varit kök i en skola, Stefan Gertsen

Drottninghög – ett huvudområde under H22
  • Drottninghög i Helsingborg var det första området som byggdes enligt det så kallade miljonprogrammet, åren 1965 till 1974.
  • Idag bor drygt 3000 invånare i området. 77 procent har utländsk härkomst och 18 procent av de vuxna har eftergymnasial utbildning.
  • 2012 startade projektet DrottningH som syftar till att utveckla området med fokus på miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet.
  • Drottninghög blir ett huvudområde under H22 City Expo med temat Open up for Co-creation: öppna upp för skapande tillsammans. Läs mer här

DM är en helt ny typ av handelsplats där idéerna kommer ifrån människorna som bor i grannskapet.