trivsel och pigga elever

Trivsel och pigga elever i tillfälliga lokaler –här är de 7 viktigaste faktorerna

Åsa Ledin

Behöver skolan tillfälliga lokaler? Här är de viktigaste faktorerna som gör modulerna på skolgården lika bekväma och funktionella som en permanent byggnad.

– I skolans värld är det vanligt att ett lokalbehov uppstår plötsligt. Modullösningar har därför blivit ett nödvändigt planeringsverktyg för kommunerna och gör en stor samhällsnytta, säger Jonas Wallstedt, vd på moduljätten Expandia med huvudkontoret i Västerås.

Skolmoduler som känns permanenta
Idag är kraven på byggteknik och energieffektivitet lika höga på moduler som på permanenta hus. Samtidigt upptäcker allt fler att moduler kan vara lika bekväma och funktionella som en permanent byggnad.

Men vad är det som skapar komfort och funktion i en skolmodul?
Här är sju faktorer:

1. Ljudmiljö som ger arbetsro
Koncentration är A och O för att kunna lära sig och lära ut. Modulen bör ha en akustik och ljuddämpning som skapar en lugn och behaglig miljö samt tyst och effektiv ventilation. Solida material i väggar och golv och ljudabsorberande skivor i taken är avgörande för en hög ljudreduktion. Stegljudsdämpande material under mattorna i korridorerna och ljudabsorbenter i form av anslagstavlor att placera i skolsalarna förbättrar akustiken ytterligare.

2. Pigg och effektiv med rätt ljus
Ljus ger inspiration och gör oss piggare. Framför allt skolsalarna bör ha många och stora fönster för att skapa en ljus och luftig atmosfär. LED-lampor kan också stimulera. Forskning visar att LED-ljus – som är dagsljusliknande med skarpa kontraster – bidrar till att elever kan hålla sig alerta och uppmärksamma.

3. Garanterat hälsosam luft
Bra luftkvalitet gör oss mer skärpta och fokuserade och är en självklarhet i en modern skola. Tänk på att redan i offertskedet ange hur många personer som samtidigt beräknas vistas i varje rum. Då kan modulleverantören se till att ni får ventilationsanläggningar med rätt kapacitet så att ni kan nyttja ytorna maximalt utan att luftkvaliteten försämras. Det är också viktigt att det ingår regelbunden service, filterbyten och kontroll av ventilationsanläggningen i hyresavtalet.

4. Hållbara material av hög klass
En modul som genomgående tillverkats av bra material har en längre livslängd och generellt en högre komfort. Trä är ett förnybart och miljövänligt material som binder CO2 och bidrar till lägre utsläpp av koldioxid jämfört med andra traditionella byggmaterial i tillverkningsprocessen. Om modulen är tillverkad i Sverige ger det bättre kontroll över materialvalen både utifrån ett kvalitets- och miljöperspektiv.

Årstaskolan skolgård expandia moduler
Alla Expandias moduler har stomme av trä och är tillverkade i Sverige.

5. Möjlighet att utforma lokalerna
För att både elever och pedagoger ska trivas i lokalerna är det viktigt att du som beställare kan vara med och utforma dem. Modulsystem är idag flexibla och kan erbjuda det mesta – som storkök, slöjdsalar, bibliotek, labbsalar och omklädningsrum med duschar. Ni kanske vill ha extra många grupprum? Bygga i tre våningar för att spara utemiljön till barnen? Välj en erfaren leverantör som bjuder in er att planera lokalerna tillsammans.

6. Energieffektiv
Kraven på låg energiförbrukning gör att man idag bygger ännu mer energieffektiva moduler med t ex tjockare väggar, smartare fönster och dörrar och LED-armaturer. Beroende på förutsättningarna går det att välja uppvärmningssätt såsom el, luft/luft, vattenburet system eller varför inte montera solpaneler på taket?

7. Vem löser eventuella problem?
Säkerställ att filterbyten, service, försäkring och löpande underhåll ingår i hyran och att underhållspersonal som målare, service- och ventilationstekniker kontinuerligt ser över lokalerna och dess funktioner. Och, inte minst: Att det finns en kundsupport att kontakta vid frågor. Tillfälliga lokaler ska vara bekymmersfria lokaler!

upphandlingsguide

Tycker du det är krångligt med offentliga upphandlingar?

Vi hjälper dig! Att upphandla moduler eller tillfälliga lokaler för t.ex. skola och vård kan verka krångligare än det är. Därför har vi tillsammans med Upphandling24 skapat en guide som ger dig tips och råd hur du enkelt upphandlar moduler.