Falsterbo Horse Show får nytt lyft i sommar med lokaler från Expandia

lana.rasool@expandia.se

Falsterbo Horse Show 2023 får ett nytt tävlingskansli från Expandia. Lokalerna rymmer kontor och centrum för ackrediteringen av nästan 5000 personer samt hemvist för mer än 700 funktionärer. Expandias ägare Malin Sköld fick idén – när hon förra sommaren gjorde lyckad debut som hoppryttare på den internationella tävlingsbanan i Falsterbo.

Cirka 63 000 besökare, nästan 1000 hästar och ryttare, mer än 700 hästskötare och lika många funktionärer. Falsterbo Horse Show är en av ridsportens främsta tävlingar och samlar varje år världseliten.


Hästälskare får komma nära sina stjärnor

Det är också en folkfest under nio högsommardagar där ryttare, sponsorer, utställare, hästar, funktionärer och den stora publiken möts i lilla Falsterbo och Skanör på tävlingsområdet nära Falsterbo strandbad.

– Falsterbo Horse Show är en viktig tävling för svensk ridsport. Svenska hästar och ryttare får tävla på högsta internationella nivå på hemmaplan. Dessutom får alla i Sverige som brinner för hästar och ridsport en chans att se tävlingar i världsklass, träffa sina stjärnor och njuta av att komma ridsporten lite närmre, säger Elisabeth von Schrowe, Event Director, som för 17:e året arbetar med evenemanget året runt.


Enklare, smidigare och rymligare

Den stora nyheten för årets hästshow 8-16 juli är ett efterlängtat tävlingskansli som byggts av Expandia: En vit modulbyggnad i två våningar med ljusa lokaler på cirka 300 kvadrat. Bottenvåningen blir centrum för de nästan 5000 personer som ska ackreditera sig. Här har också funktionärstaben sina rum där de tar emot drygt 700 funktionärer som ska få matbiljetter, kläder och instruktioner.

– Ett stort lyft! Vi som arbetar med hästshowen får en enklare, smidigare och rymligare tillvaro. Vi har fått vara med och utforma planlösningen så den är skräddarsydd utifrån våra specifika behov. Till exempel har vi valt vissa partier med glasdörrar och glasväggar för en ljusare och luftigare känsla, berättar Elisabeth von Schrowe.

"Ett stort lyft! Vi som arbetar med hästshowen får en enklare, smidigare och rymligare tillvaro. Vi har fått vara med och utforma planlösningen så den är skräddarsydd utifrån våra specifika behov."

Elisabeth von Schrowe, Event Director.

Moduler i ”New England-stil”

På övervåningen finns kontorsrum och ett konferensrum – och utsikt över tävlingsområdet samt över stall, hagar och hästar. Det blir ett året-runt-kontor för ledningen som arbetar med eventet.

– Vårt förra kontor låg två kilometer från tävlingsområdet. Det kunde bli många vändor fram och tillbaka på en dag. Nu får vi överblick och har allt samlat, säger Elisabeth och fortsätter:

Dessutom blev modulbyggnaden oväntat snygg! Ett läckert blickfång för alla besökare. Det känns som en permanent byggnad vad gäller allt från rymd och bekvämlighet till akustik. De vita väggarna mot sadeltaket går i en stil mot New England som känns helt rätt.”

Lyckad comeback som hoppryttare

Expandias ägare Malin Sköld fick idén till byggnaden förra sommaren då hon gjorde lyckad debut på den internationella tävlingsbanan. Som ung var Malin framgångsrik hoppryttare och tävlade i tre år med svenska hopplandslaget. Men hon la av i 21-årsåldern, utbildade sig och tog så småningom över familjeföretaget som expanderat under hennes ledning.

(Bild: Expandias huvudägare Malin Sköld i finalen i Falsterbo Tour of Amateurs 2022.)

– Jag hade knapp någon kontakt med hästsporten i 35 år tills för några år sedan då min äldsta dotter började rida och jag fick blodad tand. Jag köpte en egen häst och började tävla igen, med målet att rida finalen i Falsterbo Tour of Amateurs på den internationella tävlingsbanan.

Malin lyckades, och fick göra debut på Falsterbo Horse Show 2022 som 57-åring med sin häst Cartino T.
– Det var fantastiskt och jag är mycket nöjd, trots att jag inte vann finalen, mitt mål var att ta mig dit. Förmodligen är jag den äldsta som debuterat i den finalen!

”En cirkel som sluts”

Dessutom fick Malin Sköld träffa sin gamla ridlärare Jan-Olof ”Jana” Wannius, mångårig president för Falsterbo Horse Show samt flerfaldig svensk champion och internationell medaljör i hästhoppning. Jana undervisade Malin och hennes storasyster på 70/80-talet och lärde känna deras pappa Kjell Sköld, som grundade Expandia 1987.

– Jana berättade om att de behövde ett nytt tävlingskansli – och nu är det på plats! För mig är det en cirkel som sluts. Pappa hjälpte Jana med markarbeten på tävlingsarenan redan på 70/80-talet. Han bistod också med material och sponsrade tävlingarna. Han drev då ett annat företag, innan han startade Expandia.


Från idé till invigning på mindre än ett år

Det nya tävlingskansliet i Falsterbo består av tio moduler som specialbyggts av trä från svenska skogar i Expandias fabrik i Värmlandsbro. Modulerna beställdes hösten 2022, anlände till Falsterbo i april och verksamheten flyttade in i juni. Efter årets hästshow kommer byggnaden att stå kvar. Falsterbo Horse Show har ett hyresavtal med Expandia på fem år med möjlighet till förlängning.

Fakta: Falsterbo Horse Show 8-16 juli 2023

  • Falsterbo Horse Show arrangeras varje juli i Falsterbo i Vellinge i Skåne, cirka tre mil från Malmö. Ända sedan 1920-talet har Falsterbo varit värd för hästsportevenemang. Det första svenska derbyt i hoppning ordnades 1969 och blev startskottet för Falsterbo Horse Show som vi känner det idag.
  • Falsterbo Horse Show är en av ridsportvärldens största och mest prestigefyllda tävlingar. Hopp- och dressyrtävlingarna äger rum under nio dagar och samlar världseliten samt cirka 63 000 besökare varje år.
  • Sedan 1986 är Falsterbo Horse Show svensk värd för Nations Cup, som utvecklats över tid och idag är en av de största tävlingarna i Europa.

Läs mer om folkfesten och boka biljett https://falsterbohorseshow.se/.