expandia värmestuga stadsmissionen

Förskola blev värmestuga för hemlösa

Åsa Ledin

Under hela vintern används moduler från Expandia som värmestugor i Malmö. Modulerna har tidigare använts av en av stadens förskolor och skulle egentligen ha återvänt till lagret, men Expandia väljer istället att kostnadsfritt upplåta dem till Malmös behövande. – För att kunna skapa ett bättre Malmö är vi beroende av att företag som Expandia ställer upp för de som behöver det allra mest. Det här blev en väldigt bra lösning, säger Eva Emmelin, kommunikatör på Skåne Stadsmission.

Istället för att frakta bort modulerna som en förskola i Malmö hade använt som extralokaler under förra året erbjöd Expandia dem till Skåne Stadsmission som sökte en värmestuga åt stadens hemlösa. Värmestugan drivs genom ett Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) där Skåne Stadsmission, Röda Korset Malmökretsen, Svenska kyrkan Malmö samt Fryshuset tillsammans med Malmö stad erbjuder natthärbärgen åt stadens behövande mellan december och april. Expandias moduler används till värmestugan som riktar sig till de som är äldre än 25 år och varje natt besöks den av cirka 30–50 personer. Ungefär hälften stannar till morgonen medan övriga endast hämtar mat, laddar sina mobiler eller värmer sig en stund. Innan Expandia ställde upp och erbjöd sina moduler kostnadsfritt så hade organisationerna fått flera nej av fastighetsägare med tomma lokaler.

– Det var väldigt svårt att hitta en samarbetspartner i år, så Expandia löste verkligen ett akut problem. Vi är beroende av att företag ställer upp och vill ta ett samhällsansvar på det här sättet. Som vi ser det så behöver alla i samhället samarbeta för ett bättre Malmö. Då är det väldigt värdefullt när privata fastighetsägare, eller modul-ägare i det här fallet, vill vara med och bidra, säger Eva Emmelin.

 

Ett av många sociala initiativ

För Expandia är engagemanget för Malmös behövande ett av flera sätt som företaget bedriver socialt hållbarhetsarbete. Expandia vill bidra till en hållbar stad, inte enbart med hjälp av de tillfälliga lokaler som företaget tillhandahåller, utan också genom partnerskap med lokala idrottsklubbar och stöttning av olika välgörenhetsorganisationer.

– Som ett växande företag blir det allt viktigare för oss att ta vårt ansvar och hjälpa samhället på de sätt som vi kan – både genom ekonomiska bidrag och mer direkt som med värmestugorna. För oss var det självklart att ställa upp för Malmös hemlösa när vi hade tillgängliga moduler och vi är glada över att de har blivit så uppskattade, säger Jonas Wallstedt, VD på Expandia.