Moduler lever vidare som hus

lana.rasool@expandia.se

Nu byggs villor av begagnade moduler! Modulerna har varit lokaler åt förskolebarn i mer än 20 år, och nu återanvänds modulernas trästommar i de nya husen. – Det ger extra hållbara hus som vi hoppas kunna sälja till relativt låga priser, säger byggentreprenören Mikael Gustafsson, som bygger den allra första modulvillan i Smedjebacken.

Det svenska familjeföretaget Expandia har en av Europas största modulflottor med cirka 22 000 moduler, alla tillverkade i Sverige. Affärsidén är cirkulär: När en modul använts färdigt av till exempel en skola, renoveras den innan den hyrs ut till nästa kund.

– I vårt kretslopp av moduler tillverkas inget i onödan. Allt skapas för att återanvändas. Både modulerna och tillbehör – som trappor och ramper – är byggda för att kunna monteras och demonteras många gånger, berättar Johan Larsson, produktingenjör på Expandia.

Själva modulerna är också cirkulära. Expandia använder återvunnet material och material som kan återvinnas både vid tillverkningen och när modulen senare renoveras, och minskar därmed koldioxidutsläppet med 1,7 ton per år.

”Vi slänger aldrig en modul”
Modulerna används normalt i över 30 år och landar sedan så gott som alltid på en permanent plats.
– Vi slänger aldrig en modul när den brukats färdigt. Den kanske blir en värmestuga i fjällen, ett omklädningsrum hos en idrottsklubb – eller blir kvar för gott hos förskolan som hyrt den. Eftersom de stabila trästommarna i modulerna fortfarande är i bra skick kan de också byggas om till något annat, berättar Johan Larsson.

Nyhet: Förskolemoduler blir villor

Begagnade moduler från Expandia har för första gången förvandlats till permanenta villor för privatpersoner. Modulerna har under 20-30 år varit tillfälliga lokaler åt olika förskolor runtom i Sverige. Byggentreprenören Mikael Gustafsson, som driver Gräsbergs Trä & Emballage AB i Ludvika, fick idén 2021 och presenterade den för Expandia. Han ser flera fördelar:

– Det är bra för miljön och klimatavtrycket att återanvända modulerna i stället för att köpa nytt material. Husen blir billigare att bygga eftersom jag kan köpa modulerna billigt, vilket kommer att resultera i prisvärda villor. Dessutom blir villorna extra hållbara då de får stommar av mycket gedigen kvalitet.

Byggda för att klara snö, tryck och frakt

I ett traditionellt trähus bygger man ofta in limträ i husets hörn för att ge stadga. Expandia bygger sina moduler av trä, träfiberskivor och ett ramverk av limträ som upprepas var tredje meter, vilket gör dem extra stadiga.

Johan Larsson, produktingenjör på Expandia:
– Modulernas stommar är i bra skick även om de är 30 år. De har stått skyddade inne i modulväggarna och är tillverkade för att klara alla snözoner i Sverige, för att kunna placeras på varandra i tre våningar och för att tåla transporter på tåg eller lastbil. Man kan säga att de här stommarna är överkonstruerade vad gäller stabilitet för att vara i en privat villa.

modulvilla

Röda trävillor i gammaldags stil

Johan Larsson, som är ritningsansvarig på Expandia, har tillsammans med Fredrik Lissdaniels, Produktingenjör på Expandia, ritat trähusen som hittills finns i två storlekar: det större på cirka 150 kvadratmeter med en inredd vind och det mindre på cirka 108 kvadrat med kallvind. De har utgått från modulernas mått när de har skapat husen, som har stora ljusinsläpp från spröjsade fönster i fyra väderstreck. Det större husets utbyggda entré och glasveranda på baksidan ger en gammaldags, romantisk stil.

Tre till fyra moduler behövs för att bilda grunden för bottenvåningen.
– Vi behåller modulernas stommar med dess isolering, väggar och golv – och bygger sedan på med extra isolering, eftersom modulerna är av en äldre typ, samt nya ytskikt på inner- och ytterväggar och golv. Så huset byggs så att säga med nya lager på de begagnade modulernas stommar, förklarar Mikael Gustafsson.

Första villan färdig

Som ett första steg bygger Mikael Gustafsson tre villor i Örebro, en i Ludvika och en i Smedjebacken där han fått tillgång till mark. Det första huset står färdigt i Smedjebacken. Sedan hoppas han kunna växla upp verksamheten med fler projekt där moduler används för att bygga bostadshus.
– Jag har en idé om större hus med flera lägenheter, något som skulle passa bra med modulernas mått, säger han.

Expandias moduler är extra snälla mot klimatet läs mer här.

”Klimatavtrycket är minimalt”

Johan Larsson och hans kollegor på Expandia ser med glädje fram emot att den första modulvillan tar form.
– Det är väldigt roligt för oss att våra moduler får ännu ett användningsområde och förlängt liv som privatbostäder, säger Johan och fortsätter:

– En modul används i snitt av sex olika brukare – det kan vara förskolor, skolor, företag som behöver kontor, regioner som behöver boenden – innan den avslutar sitt kretslopp hos oss. Att materialet sedan lever vidare i ett permanent hus innebär att det kommer till nytta på ett optimalt sätt. Samtidigt blir klimatavtrycket minimalt fördelat på varje brukare, eller om du jämför med att bygga en villa av nyproducerat material.

Intresserad av att veta mer om modulvillorna? Kontakta Gräsbergs Trä i Ludvika på +46 70-237 41 57.