boende moduler lägenheter boendemoduler

Moduler löser brist på studentbostäder på Gotland

lana.rasool@expandia.se

Det är stor brist på studentlägenheter i Visby – men moduler minskar problemet. Inför höstterminen flyttade 74 studenter in i nya studentbostäder i form av moduler från Expandia. – De nya lägenheterna har ett perfekt läge – du har gångavstånd till centrala Visby och cyklar till universitetet på några minuter, säger Fredrik Blom, affärsutvecklare på fastighetsbolaget K2A som uppfört modulerna.

Att studera i Visby är populärt. Universitetet Campus Gotland vid hamnen i Visby erbjuder bland annat unik forskning inom energiteknik, kulturvård och speldesign, och idag läser ungefär 1500 studenter i Visby.

Men det är svårt att få tag på en studentlägenhet. Inför terminsstarten hösten 2021 kallade Region Gotland bristen på studentbostäder för ”extrem” och uppmanade alla gotlänningar som hade något att hyra ut att kontakta studenternas bostadsförmedling.

– Vi ska försöka få in 1000 personer på 30 lägenheter och hos privatvärdar, sa Martin Forsberg, ordförande för Gotlands studentkår Rindi, till Sveriges Radio i augusti 2021.

”Hög kvalitet och korta leveranstider”
Fastighetsbolaget K2A Knaust & Andersson har uppfört 74 tillfälliga studentbostäder på en tomt i södra Visby. Tomten gränsar till de nya bostadskvarteren i A7-området sydöst om centrum, med gångavstånd till centrala Visby och nära Krokska dungen: ett mindre skogsområde vid stora gröna fält och öppna ytor.

– Vi är glada över att kunna hjälpa till att hantera den akuta bostadsbristen för studenterna. Läget är perfekt, du cyklar ner till Campus på några minuter, berättar Fredrik Blom på K2A.

Han fortsätter:
– Detaljplanen tillåter inte ett permanent bostadsbygge på tomten i dagsläget. Därför såg vi oss om efter en tillfällig lösning med studentlägenheter och valde att anlita Expandia. De erbjuder moduler av hög kvalitet och har dessutom korta leveranstider. Det är en mycket bra lösning tills vi – förhoppningsvis om några år – får möjlighet att bygga permanenta studentbostäder på tomten.

Drygt 25 kvadrat med egen ingång
Inför höstterminen 2022 flyttade studenterna in i lägenheterna som stod färdiga till midsommar. Filip Widén, säljare på Expandia, berättar:

– Varje lägenhet är en ombyggd modul, så de följer modulernas mått på ungefär 9 gånger 3 meter. De har ett kökspentry direkt vid entrén, badrum med dusch i mitten av lägenheten och sedan ett kombinerat sovrum/vardagsrum med två fönster. Inredningen är ny och fräsch i ljusa färger.

Studentbostäderna har byggts i två huslängor med vardera två våningar. Varje lägenhet har en egen ingång och det finns gemensamma utrymmen i form av tvättstuga och soprum.

– Studenterna hyr lägenheterna året om, inte bara under terminerna. Många vill vara kvar i Visby på sommaren och kanske sommarjobba – och omvänt ser Visby gärna att studenterna stannar då behovet av sommarjobbare är stort, säger Fredrik Blom på K2A.

- Ett mycket spännande projekt! Vi ser potential att göra fler studentbostäder eftersom storleken på modulerna passar så bra. Behovet av extra studentbostäder kan uppstå med ganska kort varsel och då är moduler en flexibel lösning som snabbt kan vara på plats.”

Filip Widén, Säljare på Expandia

Skolmoduler blev studentlägenheter
Modulerna har tidigare använts som tillfälliga lokaler i skolor runtom i Sverige. Familjeföretaget Expandia har en av Europas största modulflottor med cirka 21 000 moduler, och har sedan 1989 hyrt ut skräddarsydda modullösningar till kommuner, regioner och företag. Alla moduler är tillverkade i Sverige med gedigna stommar av trä för att brukas i minst 30 år. När modulerna har använts färdigt av en kund, renoveras och anpassas de till nästa kund.

– Vår affärsidé är cirkulär, i vårt kretslopp av moduler går allting runt. Inget tillverkas i onödan utan skapas för att återanvändas, berättar Filip Widén.

– Ett mycket spännande projekt! Vi ser potential att göra fler studentbostäder eftersom storleken på modulerna passar så bra. Behovet av extra studentbostäder kan uppstå med ganska kort varsel och då är moduler en flexibel lösning som snabbt kan vara på plats.

Service, försäkring och underhåll ingår
Under de år som fastighetsbolaget K2A hyr modullösningen ansvarar Expandia för service, försäkringar och löpande underhåll – som att målare, service- och ventilationstekniker kontinuerligt ser över lokalerna och dess funktioner. Det finns också en kundsupport att kontakta vid frågor och problem.

boende moduler lägenheter boendemoduler