Skolepaviljong heises på plass

Ny paviljong löser skolkrisen på Norrmalm

Åsa Ledin

Behovet av nya grundskolor inom Norrmalms stadsdelsområde ökar i takt med befolkningstillväxten. Medan en ny skola byggs har en tillfällig paviljong med plats för 360 elever hyrts in från Expandia Moduler. – Det är ett speciellt projekt och det krävdes lite extra, men lokalerna har allt som krävs för att barnen ska kunna undervisas där under de kommande åren, säger Peter Jernberg, projektområdeschef Sisab.

Enligt befolkningsprognoser kommer invånarna i Norrmalms stadsdelsområde i åldrarna 6–15 att öka med drygt 600 personer under de närmaste tio åren. För att möta ökning av grundskoleelever byggs därför en ny skola där Socialhögskolan, före detta Sveaplans gymnasium, ligger. Men den nya skolan förväntas inte stå klar förrän till höstterminen 2022, så fram till dess hyr Sisab, som förvaltar över 600 skolor i Stockholms kommun, paviljonger av Expandia Moduler.
– Vi har samarbetat med Expandia Moduler under många år och det har alltid fungerat bra. Att vi valde Expandia Moduler i det här projektet beror på att de är en av våra upphandlade ramavtalsleverantörer och att de kunde anpassa paviljongernas utseende efter den kulturminnesmärkta Socialhögskolan, säger Peter Jernberg.

Snart färdigt
Den tillfälliga skolan kan husera 360 elever och består av 78 stycken S3000-moduler i två våningar. Den är dessutom utrustad med ett mottagningskök och en rymlig matsal. Modulprojektet har planerats sedan våren 2017 och började tillverkas för drygt ett år sedan. I dag är skolpaviljongen nästan klar och eleverna kommer att kunna flytta in till höstterminen.
– Allt har gått enligt plan och det är väldigt fint utifrån. Insidan håller fortfarande på att inredas, men det kommer snart att vara klart, säger Peter Jernberg.

Välutrustade moduler
I dag måste modulproducenter följa betydligt striktare byggregler jämfört med för ett par decennier sedan och dagens moduler är utrustad på samma sätt som en modern skollokal. Många föräldrar till dagens grundskoleelever minns 70 och 80-talets moduler och är ofta initialt tveksamma till förslag om att låta sina barn undervisas i paviljonger.
– Men när de flyttar så flyttar de ofta från gamla, ibland slitna, skolor. Så det blir ofta en ”aha-upplevelse” när eleverna flyttar in i de moderna, fina paviljongerna. Både föräldrar och elever brukar vara väldigt nöjda, avslutar Peter Jernberg.


Så väljer ni tillfälliga lokaler - här är kraven ni bör ställa

Moduler löser ett tillfälligt behov av lokaler. Det kan vara förskolegrupper eller skolklasser som blir ...

Läs mer

Trivsel och pigga elever i tillfälliga lokaler –här är de 7 viktigaste faktorerna

Behöver skolan tillfälliga lokaler? Här är de viktigaste faktorerna som gör modulerna på skolgården lika ...

Läs mer

Kontoret efter pandemin: Här är nya flexibla lösningen

Hur ser framtidens kontor ut? Pandemin har gjort oss medvetna om distansjobbets för- och nackdelar och ...

Läs mer

Från bullrig barack till ombonad paviljong – så blev modulerna omtyckta

Expandias vd Jonas Wallstedt har upplevt starka reaktioner genom åren från både föräldrar och pedagoger. ...

Läs mer

GLAD SOMMAR!

Äntligen är sommaren här och vi vill säga tack till alla våra härliga kunder! Hittills ...

Läs mer