Vårdmoduler löser tillfälliga boenden för demenssjuka

lana.rasool@expandia.se

Vård- och omsorgsboendet Herrhagsgården i Falun måste renoveras – och kommunen var därför i behov av en snabb lösning med tillgänglighetsanpassade rum av hög kvalitet. Expandia har levererat ett tillfälligt vårdboende med ljusa, bekväma lägenheter med separata kök och toaletter samt en trivsam innergård.

Vård- och omsorgsboendet Herrhagsgården i Herrhagen är Falu kommuns största vårdboende. Här bor äldre som har någon form av demensdiagnos samt personer i behov av avlösning, utredning eller korttidsplats. Huset byggdes på 60-talet och renoverades på 90-talet, och behöver nu både renoveras och moderniseras.

– Vi är i stort behov av boendeplatser i Falun så det är väldigt välkommet att renoveringen startar nu, sa Maria Jonsson, tf förvaltningschef för omvårdnadsförvaltningen i Falu kommun, då renoveringen inleddes tidigare under 2023.

Utsikt över skolgård med lekande barn

I god tid inför renoveringen skulle vårdtagarna flytta till andra lägenheter. Men platserna i kommunens befintliga vårdboenden räckte inte till. Därför skrev kommunen avtal med Expandia om ett tillfälligt vårdboende, som skräddarsyddes utifrån de äldres och personalens behov.

Johan Vetterskog, ansvarig säljare på Expandia:
– Modullösningen som vi levererat består av 32 lägenheter på vardera cirka 30 kvadrat med separata toaletter och kök. Rummen har breda dörrar för rullstolar, gåstöd och anpassade badrum. Genom fönstren kan de äldre se lekande barn vid Expandias modulskola tvärs över gatan. Vi har också byggt ett sällskapsrum samt rymliga ytor för personalen: kontor, omklädningsrum och kök.

Lokalerna är byggda i en fyrkant som ramar in en fin innergård. Röda blomlådor och en inbjudande sittgrupp med parasoll var på plats precis i tid för midsommarfirandet som personalen ordnade.

Expandias VD: ”Utmaning för många kommuner”

Expandia var pionjärer när man tog fram specialdesignade moduler för skolor och förskolor på 90-talet. Idag är Expandias moduler ett självklart val för många av Sveriges kommuner när de med kort varsel behöver tillfälliga lokaler till sina skolelever och förskolebarn. Samtidigt har Expandias moduler för vård och omsorg blivit en allt vanligare lösning, berättar Jonas Wallstedt, Expandias VD:

– Planeringen för nya äldreboenden är en utmaning för många kommuner då byggprocessen ofta är långsam och det är svårt att förutsäga behoven. Då finns våra vård- och omsorgsboenden av högsta standard, som genomgående är handikappanpassade och kan levereras med korta ledtider.

Han fortsätter:
– Boendet anpassas efter behoven. Man kan välja enrumslägenheter, korridorsboende eller större lägenheter med egen ingång, pentry eller kök. Våra lokaler ska vara minst lika bra som permanenta! Därför satsar vi extra mycket på ljusinsläpp, ventilation och akustik för största möjliga trivsel. Modulerna är tillverkade i Sverige, de är energieffektiva och konstruktionen förstås brandprovad och dimensionerad efter gällande myndighetskrav.

”Låt våra äldsta få finaste läget”

Och varför inte nyttja modulernas flexibilitet ännu ett steg?
– Min vision är att kommunerna ska låta bygga tillfälliga äldreboenden på extra fina platser. Passa på att använda mark där det inte är tillåtet att bygga permanent, men där man kan få bygglov för ett tillfälligt boende. Kanske en strandnära tomt med utsikt över vattnet eller andra attraktiva lägen, säger Jonas Wallstedt.

Luftig och ljus atmosfär för bästa möjliga trivsel. Kika in i Expandias modullösningar för vård och omsorg.