Höjdpunkter från 2022!

lana.rasool@expandia.se

Vi på Expandia vill önska er alla ett riktigt gott nytt år – och blicka tillbaka på 2022. Här är några höjdpunkter från året hos oss på Expandia!

Expandia fortsätter att expandera: Från 76 till 95 medarbetare!

Vi växer i rekordfart! Vi har anställt 19 nya medarbetare 2022 – i väldigt skiftande roller till exempel snickare, projektledare, säljare och servicetekniker… Nu är vi totalt 95 medarbetare!

Av våra nya stjärnor jobbar 14 personer i Sverige, tre i Danmark och två i Norge.

Läs här om vad Expandia-andan betyder för oss

864 nya moduler – så blir de extra hållbara

Vi är stolta över vårt kretslopp med cirka 21 000 svensktillverkade moduler, skapade för att återanvändas. En modul används normalt i över 30 år. I år har vi byggt 864 nya moduler och renoverat 80.

Fyrkantiga men ändå cirkulära moduler: När vi bygger nya moduler använder vi maximalt med återvunnet material och material som senare kan återvinnas på nytt. Det minskar koldioxidutsläppet med 1,7 ton per år. Under 2022, då vi byggde 864 nya moduler, motsvarade denna minskning utsläppen från 1 469 flygresor mellan Sverige och Spanien.

Avfall återvinns eller blir energi: Under våra bygg- och renoveringsprocesser återvinns cirka 30 procent av avfallet till nytt material, resten bränns och blir fjärrvärme. Till exempel skickar vi tillbaka allt spill i form av mattkanter till tillverkaren Tarkett, som återanvänder materialet när de gör nya golv. Även använda mattor som byts ut skickas tillbaka.

 

4 nya sätt att återanvända moduler

Vi förbättrar ständigt våra moduler. Samtidigt får de äldre skol- och förskolemodulerna, som inte längre lever upp till dagens höga standard, nytt liv. Vi återanvänder de hållbara stommarna av trä och bygger nya moduler där de behövs som mest. Här är fyra nya modulaffärer där våra äldre skol- och förskolemoduler lever vidare:

  1. Flyktingboende i Holland

För att hjälpa flyktingar från Ukraina med ett tillfälligt hem, har vi sålt 105 begagnade skolmoduler till Holland. Vi stod för designen och våra montörer reste ner och medverkade i uppstarten när vår samarbetspartner i Holland byggde om modulerna till lägenheter. Nu har familjer från Ukraina flyttat in i lägenheterna som är på drygt 50 kvadrat med kök och badrum.

Reportage kommer

 

  1. Studentlägenheter i Visby

Det är svårt att få tag på en studentlägenhet i populära Visby. Nu har 74 av våra moduler blivit studentlägenheter med gångavstånd till centrala Visby. Varje lägenhet är en ombyggd modul, vilket innebär att varje lägenhet är ungefär 9 gånger 3 meter. De har ett kökspentry, badrum med dusch och ett kombinerat sovrum/vardagsrum med två fönster.

Läs mer här

boende moduler lägenheter boendemoduler
boende moduler lägenheter boendemoduler

(Studentlägenheter i Visby)

  1. Elevboende i Sala

Inför höstterminen 2022 saknades akut 20 boendeplatser åt internatelever på Ösby naturbruksgymnasium. Vi levererade nya modullägenheter på bara några veckor, med rum på cirka tio kvadratmeter enligt vårt nya koncept för korridorboende. Varje modul innehåller två rum. Rummen har eget badrum med dusch, toalett och spegelskåp samt allrum med ett stort fönster, två garderober och plats för säng och ett skrivbord.

Läs mer här

(Elevboende i Sala)

  1. Villa i Örebro

Våra moduler har för första gången förvandlats till en permanent trävilla för privatpersoner. Modulernas stabila stommar – med isolering, väggar och golv – bildar husets ”bas”. Sedan har extra isolering samt nya ytskikt på väggar och golv byggts på. Eftersom byggentreprenören köpt de begagnade modulerna till ett lågt pris, blir också slutpriset lägre för husköparen – och extra hållbar. Det första huset har byggts i Smedjebacken och ytterligare tre hus planeras i Örebro.

Reportage kommer

 

Expandias moduler blev sjukhus i Karlstad

Ett av våra paradprojekt för 2022 är den nya Kirurgkliniken på Centralsjukhuset i Karlstad. Efter en rekordsnabb byggprocess kunde verksamheten flytta in i Expandias modullösning, som rymmer tre vårdavdelningar. Centralsjukhuset står inför en stor ombyggnad som väntas pågå i 15 år. För att lösa behovet av en rymlig kirurgklinik på ett snabbt och hållbart sätt, användes 111 av våra moduler för att bygga de ljusa och luftiga vårdavdelningarna med totalt 78 vårdplatser.

Läs mer här

(Bandklipp vid invigning av Karlstad modul sjukhus)

Vi växer i Finland, Danmark och Norge

Under 2022 har vi gjort vårt hittills största projekt i Finland. Vi byggde kontor och en vårdcentral av totalt 83 moduler åt biltillverkaren Valmet Automotive Oy i staden Nystad (7 mil nordväst om Åbo).

Ett mycket uppskattat projekt i Danmark är en tillfällig förskola åt barnen på Børnehuset Skovvejen i Lejre kommun som väntar på nya permanenta lokaler. Tack vare 13 moduler har barnen fått fräscha, ljusa och rymliga lokaler på nästan 400 kvadrat.

(Børnehuset Skovvejen)

Wilds Minne skolan i Norge efterfrågade tillfälliga skollokaler eftersom skolan behövde byggas om till större.

Under byggnationstiden (två år) undervisas eleverna från Wilds Minne skola i 121 skolmoduler från Expandia.

(Wilds Minne skola)

Vi älskar solresor

Vår egen bilflotta består nu till 90 procent av miljöbilar som vi laddar med egenproducerad solel så länge som solen skiner – sedan går vi över till vattenkraft.

 

Äntligen: Första kick-offen efter pandemin

Hösten 2022 var det dags för en efterlängtad kick-off i norska Flåm. Fantastiska dagar som bestod av teambuilding, lärorika möten och häftiga upplevelser. Expandia-andan var på topp!