Falkbergsskolan

Tullinge

Falkbergsskolan

  • Kund: Botkyrka kommun
  • Placering: Tullinge
  • Uppvärmning: el
  • Verksamhet: Provisorisk skola
  • Bruttoarea: 3916 kvm
  • Modultyp: S3000
  • Antal moduler: 135
  • Inflyttningsår: 2019

I mars 2017 tog utbildningsnämnden beslutet att riva den 60 år gamla Falkbergsskolan och bygga en ny. Klagomål från både personal och elever angående huvudvärk på grund av dålig ventilation, dåligt isolerade klassrum och vattenläckor har gjort behovet av förnyelse uppenbart. Medan den nya Falkbergsskolan i Botkyrka byggs kommer de 400 eleverna att undervisas i lokaler från Expandia Moduler. Den tillfälliga skolan monterades på bara några dagar.

– De har överträffat mina förväntningar. Vi var rädda att det skulle ta lång tid, men det gick otroligt snabbt och lokalerna är väldigt fina, säger Anna-Lena Bergman, rektor på Falkbergsskolan.

Innan beslutet att använda sig av paviljonger togs var Falkbergsskolans ledning på studiebesök hos en annan tillverkare. Lokalerna som utvärderades imponerade inte, det ekade och var lågt i tak, vilket inte lämpar sig för en högstadieskola.

– När jag nu är i de här lokalerna och jämför med de som jag har varit på studiebesök i, utan att nämna vilka, så är det en otrolig skillnad. Här har vi dämpning i golvet, det är inte alls så lyhört som jag var rädd för och högre i tak än vad jag förväntade mig. Dessutom fick vi helt nyproducerade moduler. Så för mig är det ett jättelyft jämfört med den gamla skolan, säger Anna-Lena Bergman.

Smidig process
Falkbergsskolans ledning har deltagit i planeringen av paviljongerna som ska husera 400 elever i årskurs sex till nio under två år. Den tillfälliga skolan består av 135 stycken S3000-moduler från Expandia Moduler som har monterats i tre våningar. Skolledningen var orolig för att projektet skulle störa undervisningen och påverka trafiken i området, men de har blivit positivt överraskade.

– Det gick otroligt smidigt. De monterades runt jul och det tog några dagar. Plötsligt stod den nya skolan bara där. Vi har ju varit med under hela processen och bestämt hur modulerna skulle stå och hur de skulle inredas. När jag nu är här så känns det som att vi har planerat en väldigt bra skola. Vi kommer att ha samma utrustning som på den tidigare skolan, så allting blir egentligen bara till det bättre, avslutar Anna-Lena Bergman.

 

Se filmen om när Falkbergsskolan monterades.

Bilder

Sveriges kjappeste skole
Sveriges kjappeste skole
Expandias nye modul - 3 etasjer
Expandias nye modul
Korridor moduler
provisorisk klasserom
Innvendig provisorisk klasserom
Midlertidig storkjøkken i Falkebergsskolan

Karta

Planritning

Plan 1 Falkebergsskolan
Plantegning Falkbergsskolan
Plan 3 Falkebergsskolan